Analiştii CFA România anticipează, pentru 2021, un deficit bugetar de 7,4% din PIB şi o rată a inflaţiei de 2,58%. În perioada februarie 2021-februarie 2022 devalorizarea leului va continua, fiind estimată o cotație foarte apropiată de 5 lei pentru moneda unică europeană, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei. Semnalul pozitiv este  că încrederea în evoluția economiei a crescut pentru a treia lună la rând.

88% dintre participanţii la sondajul CFA România au anticipat o depreciere a leului, proiecția medie fiind de 4,92 lei/euro peste șase luni și 4,97 lei/euro peste un an. De asemenea, 63% dintre repondenți consideră că rata inflaţiei va creşte în următoarele 12 luni.

Tot 63% din participanţii la studiu sunt de părere că prețurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe sunt supraevaluate.

Impactul economic al crizei COVID va mai dura cel puțin un an, dar viziunea este mai optimistă

La nivel macro, valoarea medie a anticipaţiilor privind evoluţia în termeni reali a PIB este de +3,6%, în timp ce gradul de îndatorare publică a statului este estimat la 51% din PIB.

În ceea ce privește durata impactului economic al crizei coronavirus, mai mult de jumătate dintre repondenții studiului CFA România au estimat că acesta se va resimți până în trimestrul II al anului viitor.

Cu toate acestea, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut, în ianuarie, pentru a treia lună la rând, fiind cu 5,3 puncte peste valoarea de 55,7 puncte, din decembrie.

„Este a treia lună consecutivă de creştere substanţială a încrederii în economie şi a patra lună consecutivă de creştere a componentei de anticipaţii a indicatorului”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România. Indicatorul este cu 8 puncte sub valoarea din aceeași lună a anului trecut.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 şi 100 (încredere maximă în economia românească) şi se calculează în baza răspunsurilor la 6 întrebări. Acestea vizează estimarea stării curente a mediului de afaceri şi a pieței muncii, anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an a acelorași două componente, precum și evoluţia venitului personal și a averii personale la nivel de economie.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de aproape 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Articolul precedentCompensații pentru efectele secundare MAJORE provocate de vaccinurile anti-covid. OMS, anunț oficial
Articolul următorDezvoltatori imobiliari: Blocarea PUZ-urilor de către Primăria Generală, COD ROȘU pe piața imobiliară