Economia românească nu-și va reveni după criza generată de coronavirus mai devreme de 2022 sau chiar mai târziu, susţin mai mult de jumătate dintre companiile germane prezente în România, arată sondajul realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) în luna octombrie.

„Situaţia generală a companiilor s-a înrăutăţit, dar majoritatea companiilor germane din România văd totuşi oportunităţile în criza actuală şi acceptă provocările. Criza corona are mai ales un rol de catalizator pentru schimbările structurale existente în toate sectoarele economice. Ritmul şi presiunea pentru schimbare sunt în mod clar în creştere”, este de părere Sebastian Metz, director general AHK România.

În acest context, majoritatea celor care au participat la sondaj apreciază situaţia companiilor germane drept „satisfăcătoare”, iar optimismul a scăzut la jumătate față de anul trecut.

„Din sondaj reiese că doar 35% din firmele germane apreciază situaţia propriei companii ca fiind bună, mult mai puţine faţă de toamna anului trecut (60%). Peste 55% dintre respondenţi o consideră satisfăcătoare, iar restul de 9,6% apreciază situaţia actuală în care se află compania ca fiind dificilă (2019: 8,3%)”, se arată în analiza AHK.

Firmele germane din România nu au mari așteptări nici pentru perioada viitoare. Doar un sfert dintre managerii chestionați cred că activitatea va evolua mai bine în următoarele 12 luni, față de 35% în 2019. Tot un sfert dintre cei chestionați sunt de părere că lucrurile vor merge mai prost în următorul an, față de doar 13% în urmă cu un an.

În ceea ce privește estimarea legată de revenirea economiei românești, peste 58% dintre respondenţi au estimat că acest lucru se va inâmpla, cel mai devreme, în 2022.

„Principalul risc în prezent este cererea scăzută de produse şi servicii, urmată de condiţiile-cadru politico-economice. În anii precedenţi, cei mai importanţi factori de risc au fost lipsa forţei de muncă şi costurile cu forţa de muncă. Pe fondul pandemiei provocată de Coronavirus, restricţiile de călătorie şi lipsa investiţiilor influenţează cel mai mult activitatea companiilor”, se arată în document.

AHK România a participat pentru a şasea oară consecutiv la sondajul „AHK World Business Outlook”, coordonat de Uniunea Camerelor Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK). În acest an, chestionarul a cuprins şi întrebări legate de contextul pandemiei. Din România au participat 94 de companii, mai mult de jumătate dintre acestea fiind active în industrie şi construcţii (52,7%), peste 30% în servicii, iar restul companiilor din domeniul comerţului.

Sondajul s-a desfăşurat în perioada 1-19 octombrie 2020

Articolul precedentIonel Dancă, la Realitatea PLUS: „Împreună salvăm Crăciunul! Nu vom avea un nou lockdown”
Articolul următorOrban: Luni vom avea ședință de guvern pentru a adopta rectificarea bugetară