Iarna care se apropie va fi o perioadă extrem de dificilă, din punct de vedere financiar, pentru numeroși români, avertizează specialiștii. Pe lângă faptul că prețurile energiei electrice și gazelor se vor dubla față de iarna precedentă, aceste majorări vor declanșa, prin efectul bulgărelui de zăpada, alte și alte scumpiri la produse și servicii de primă necesitate.

Analiștii avertizează că în timp ce producătorii și companiile de energie fac profituri uriașe, românii vor plăti dublu la gaze și lumini față de anul trecut.

„Cel mai mare producător de energie electrica din România, Hidroelectrica, a raportat pe 6 luni o cifra de afaceri de 3,2 mld de lei și un profit net de 1,7 mld de lei, adică mai bine de jumătate este rata profitului net. Așa ceva nu există nicăieri în lume! E o crima!”, a avertizat analistul economic Petrișor Peiu, coordonator Realitatea Financiară.

Evident că aceste majorări atrag și creșterea prețurilor la bunuri și servicii, iar în acest timp salariile și pensiile românilor au fost înghețate.

La nivelul factorilor de decizie, situația determinată de apropierea iernii și de scumpirile galopante din ultimele luni nu pare atât de urgentă încât să nu fie plimbată de la Parlament la Guvern și înapoi.

„Există aceasta posibilitate legală, conform Legii Concurenței, prin care în acele situații când sar la extreme prețurile, Guvernul are aceasta posibilitate, deci poate să intervină maxim pe o perioada de 6 luni, Aceasta cu plafonarea preturilor s-ar putea sa fie una dintre solutii”, a declarat senatorul UDMR Antal Lorant.

 

Articolul precedentBREAKING NEWS Manevra de imagine a lui Florin Cîțu, spulberată. Ce a transmis șefa CE, Ursula von der Leyen, la solicitarea Realitatea Plus
Articolul următorProfesorul în economie Cristian Păun: Explozia prețului energiei este efectul greșelilor și incompetenței din trecut