Profesorul în economie Cristian Păun: Explozia prețului energiei este efectul greșelilor și incompetenței din trecut

Explozia prețurilor energiei și gazelor naturale este efectul unui șir de măsuri greșite sau rău intenționate luate de-a lungul anilor de autorități, a afirmat profesorul în economie Cristian Păun, în emisiunea Legile Puterii. Păun a subliniat faptul că statul s-a raportat la sectorul energetic strict ca la o vacă de muls, fără să fie preocupat de modernizarea și restructurarea acestuia. 

Cristian Păun a afirmat că ceea ce diferențiază România față de alte state europene în care s-au înregistrat scumpiri semnificative ale energie și gazelor este faptul că țara noastră și-a sabotat potențialul energetic semnificativ.

„Dacă vrem să găsim soluțiile, trebuie să identificăm cauzele. Este clar că există o disfuncționalitate a pieței, prețurile cresc atunci când e o diferență între producție si consum, producem mai puțin decât consumăm.

De ce am ajuns aici? Când s-a introdus taxa pe stâlp, ideea a fost să-i taxăm pe toți cei care produc. Când au pus-o, i-am avertizat „vedeți că ni se întoarce”.

Avem zăcăminte la Marea Neagră, pe care o lege offshore le-a blocat. S-au făcut comparații cât costă un mc de gaz din offshore fața de prețul din Europa și am nivelul taxelor de exploatare la un nivel la care companiile respective s-au retras.

În ultimii 5 ani, statul a luat sistematic toate dividendele companiilor de energie șii le-a dus la buget, deci companiile, de stat sau nu, au fost private de profit pe care puteau să-l investească în modernizare și retehnologizare.

Ce am obținut în urma acestor măsuri? Importăm masiv gaze naturale, ne-am pierdut independența energetică, acum a venit și reglementarea europeană de reducere a producției pe bază de cărbune, care a aruncat în aer prețurile.

În concluzie, acum plătim oalele sparte,” a afirmat profesorul Cristian Păun.

Analistul economic a mai afirmat că, în opinia sa, o măsură eficientă și, mai ales, liberală, ar fi ca statul să accepte TVA zero pentru o perioadă de timp la energia electrică și gazele naturale.

Articolul precedentAnaliștii avertizează, urmează o iarnă grea, ca urmare a scumpirilor în lanț
Articolul următorEXCLUSIV Mircea Coșea: Nu vom extrage niciodată gazele din Marea Neagră