ANAF va avea, în curând, o capacitate sporită de a identifica cine se află în spatele oricărei operațiuni bancare, în baza codului IBAN asociat. Fiscul a fost împuternicit să facă un registru al tuturor conturilor bancare și de plăți ale firmelor și persoanelor fizice din România.

Practic, acest instrument completează Codul de procedură fiscală, în care se prevede că autoritățile au acces la listele persoanelor care deschid sau închid conturi bancare sau care folosesc casete de valori, informează avocatnet.ro.

Registrul, ce va fi întocmit în baza OUG 111/2020, va conține informații despre titularii conturilor (cine deține dreptul de semnătură și cine pretinde că acționează în numele clientului), beneficiarii reali ai conturilor, conturile în sine (numărul IBAN, data deschiderii și închiderii) și casetele de valori (numele concesionarului, perioada de concesionare).

Ca noutate, Fiscul poate obține informații și despre conturile privind tranzacțiile cu monedă electronică, inclusiv informații despre persoanele care au drept de semnătură și cele care  acționează în numele clienților și beneficiarii reali ai conturilor.

Înainte de aceste modificări, ANAF nu avea acces decât la lista titularilor de conturi bancare persoane fizice și juridice, plus datele celor care dețin dreptul de semnătură și la lista persoanelor care folosesc casete de valori. Totodată, autoritățile mai primeau deja informații despre tranzacțiile făcute prin conturile bancare respective.

 

Articolul precedentTranzacție spectaculoasă, un român, persoană fizică, a cumpărat titluri de stat de 82 de milioane de euro
Articolul următorRevenire economică din trimestrul III al acestui an