Discuţiile dintre Klaus Iohannis şi Donald Trump la Washington au inclus și dezvoltarea unor centrale nucleare mici.
Deja Nuclearelectricaa are încheiat un memorandum de înţelegere cu o firmă din SUA pentru dezvoltarea acestor mici reactoare modulare.
Discuţiile dintre Klaus Iohannis şi Donald Trump la Washington au inclus dezvoltarea centralelor nucleare mici, modulare, care sunt „mult mai sigure” decât ce avem noi la Cernavodă, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton, în cadrul unei conferinţe.
„Întâmplător citind printre rânduri şi chestia asta o să-mi fie confirmată probabil mai încolo, ce s-a discutat este un subiect abordat de mai multe ori la minister cu partenerii strategici din SUA, ‘small nuclear reactors’, un subiect extrem de modern. Noi, prin Nuclearelectrica, avem un memorandum de înţelegere cu o firmă din SUA pentru dezvoltarea de aceste mici reactoare modulare, care ar rezolva destul de multe lucruri foarte eficient. Ele sunt mult mai sigure şi mult mai puţin complicate, ca să mă exprim politicos, faţă de ceea ce avem noi şi cred că acesta este subiectul abordat de cei doi preşedinţi”, a spus Anton.
Potrivit sursei citate, reprezentanţii ministerului şi partenerii strategici americani au abordat un alt subiect pe tema energiei nucleare, respectiv retubarea reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă.
„La reactorul 1, operaţiunea de retubare a început, are trei faze. Faza I înseamnă etapa de finalizare a documentaţiei, care se termină în 2021, faza a doua este pregătirea implementării, până în 2026, care înseamnă şi realizarea unor elemente fizice, care se pot face în perioadele de oprire planificate. Faza III, oprirea unităţii timp de doi ani, adică implementare, după care reactorul 1 reabilitat mai funcţionează fără probleme încă 30 de ani. Este extrem de important, este important că această investiţie a început”, a adăugat ministrul.
În ceea ce priveşte proiectul reactoarelor 3 şi 4, pentru realizarea cărora partea română negociază cu o companie din China, Anton a reiterat faptul că România poate face singură unul dintre cele două reactoare.
„În ceea ce priveşte reactoarele 3 şi 4 – foarte multă lume crede că despre asta au vorbit cei doi preşedinţi – avem un acord al investitorilor care a fost semna în mandatul meu şi care este un pas înainte în construcţia celor două reactoare, dar aşa cum am mai spus suntem în negocieri, nu înseamnă că vin şi spun că avem o certitudine şi se va întâmpla nu ştiu ce. Suntem în negocieri. În momentul în care implementăm contractele pentru diferenţă, nu o să fie niciun fel de problemă să facem singuri un reactor. Dar subliniez că suntem în negocieri şi negociem în continuare cu partenerul chinez”, a susţinut şeful de la Energie.