Al doilea weekend cu program redus la cumpărături. Ce reguli noi vrea să impună prefectura Capitalei

  Începe al doilea weekend de restricții la cumpărături, ca urmare a faptului că vineri, sâmbătă și duminică magazinele sunt obligate să închidă la ora 18:00. În paralel, Prefectura Capitalei a elaborat și un ghid pentru magazine, prin care încearcă să limiteze aglomerația.

  În urma discuțiilor purtate de prefect și reprezentanţii operatorilor economici, „părţile au ajuns la un acord asupra modului în care poate fi asigurată în mod optim respectarea măsurilor de prevenire a formării aglomerărilor în interiorul magazinelor, măsuri prevăzute în Hotărârea CMBSU nr 19 din 27.03.2021”, a transmis Prefectura Capitalei.

  Toate părţile au stabilit prin consens următoarele acţiuni ca fiind bune practici la nivelul comercianţilor:

  – Afişarea la intrarea în magazin, la loc vizibil, a unui anunț în care să fie menţionat numărul maxim de clienţi care pot fi prezenţi simultan în acel magazin.

  Este propus următorul text:

  Pentru a putea respecta regula distanţării fizice, în acest magazin pot fi prezenţi simultan …. clienţi.

  Afișului trebuie să aibă minim dimensiunea A4, iar textul să fie lizibil, atât ca formă, cât și ca dimensiune.

  – numărul maxim de clienţi va fi făcut prin raportare la cota de max. 7mp/client pentru magazinele mari, de tip mall, supermarket, hypermarket și de 2mp/client pentru magazinele mici şi mijlocii.

  Fiecare magazin trebuie să se asigure că evită aglomerarea, dintr-un set de măsuri la alegerea fiecărui operator economic.

  Printre măsurile sugerate sunt:

  (i) limitarea numărului de coșuri sau cărucioare disponibile la numărul maxim de clienți care pot fi simultan în magazin

  (ii) asigurarea contorizării electronice

  (iii) asigurarea contorizării mecanice sau orice alt mijloc pe care operatorul economic îl consideră eficient și potrivit situației proprii.

  Indiferent de măsura sau măsurile alese, la atingerea limitei de clienţi, operatorul va opri accesul clienţilor în magazin, urmând a permite accesul pe măsura eliberării capacităţii.

   

  Articolul precedentDeficitul comercial s-a accentuat, ca urmare a scăderii exporturilor
  Articolul următorPrințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Mesajul Familiei Regale a României