S-a ajuns la un acord pe Directiva UE cu privire la protecția consumatorilor, iar magazinele vor fi obligate să-i informeze pe consumatori dacă aplică dublul standard de calitatea în privința produselor.

 

 

Comercianţii vor avea obligativitatea să informeze consumatorii români în privinţa dublului standard, după adoptarea Directivei Omnibus privind modernizarea legislaţiei din domeniul protecţiei consumatorilor, a declarat, sâmbătă, ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

„Este o directivă extrem de complicată, pentru că, ştiţi şi dumneavoastră, erau extrem de multe interese, dar vineri, pe 29 martie, ambasadorii statelor membre, reuniţi în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului, au convenit asupra poziţiei Consiliului cu privire la acest obiectiv. În acest proiect avem şi dublul standard, care a tot fost vehiculat, astfel încât statele membre să poată să-şi facă o legislaţie corectă şi, la produse cu acelaşi ambalaj, să putem să determinăm dublul standard. Ceea ce este important este că, după adoptarea acestei directive, comercianţii vor avea obligativitatea să informeze consumatorii români privind dublul standard. Dacă produsele sunt diferite calitativ, comerciantul este obligat să informeze consumatorul că produsul pe care îl are pe raft este diferit de cel din alte state”, a explicat Niculae Bădălău.

Ministrul a menţionat că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) va face controale vizavi de acest aspect. De asemenea, a menţionat că prin laboratoarele Larex din fiecare judeţ se va determina acest dublu standard.

ANPC închide un important dosar legislativ, Directiva privind modernizarea legislaţiei din domeniul protecţiei consumatorilor (OMNIBUS), a informat Ministerul Economiei.

Potrivit documentului, ambasadorii statelor membre reuniţi în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului au convenit vineri, 29 martie 2019, asupra poziţiei Consiliului cu privire la un proiect de directivă de modificare a patru directive în vigoare ale UE, care protejează interesele consumatorilor.

Directiva acoperă un domeniu larg de reglementare, ea modificând următoarele directive: pe cea privind practicile comerciale incorecte (Directiva 29/2005/CE), pe cea privind drepturile consumatorilor (Directiva 2011/83/UE), directiva privind clauzele abuzive (Directiva 93/13/CEE) şi pe cea privind indicarea preţului (Directiva 98/6/CE).

„Propunerea agreată azi (vineri – n. r.) de statele membre aduce drepturile consumatorilor în era digitală şi asigură o mai bună implementare a legislaţiei, în special în cazurile transfrontaliere. Privind aspectele ce ţin de standardele produselor alimentare duble, Preşedinţia Română a reuşit să medieze cu succes un dosar delicat. De astăzi, societăţile care comercializează produse alimentare în cadrul excepţiilor aprobate trebuie să-şi informeze consumatorii cu privire la faptul că produsul este diferit comparativ cu alte produse prezentate ca fiind identice, astfel încât consumatorul să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. Intenţia a fost să construim un text care să prevină abuzurile şi să ofere un cadru juridic care să poată fi la îndemâna statelor membre. Este un mare pas înainte pentru cetăţenii UE şi, implicit, pentru cei români”, a afirmat Niculae Bădălău, ministrul român al Economiei.

Printre principalele aspecte reglementate se numără transparenţa online, preţul personalizat, reducerea de preţ, vânzarea la distanţă şi dublul standard.

Prevederile sunt menite să ajute statele membre să administreze aspectele legate de dublul standard. Astfel, textul prevede că pot fi diferenţe semnificative între bunuri doar dacă acestea sunt justificate prin factori legitimi şi obiectivi, cum ar fi legislaţia naţională, materia primă sau strategiile voluntare care vizează îmbunătăţirea accesului la alimente sănătoase. Consumatorii trebuie informaţi cu privire la faptul că bunurile sunt diferite din cauza factorilor legitimi, însă rămâne la latitudinea comercianţilor cum furnizează informaţia. Autorităţile competente evaluează dacă această diferenţă este uşor identificabilă de consumatori prin analizarea disponibilităţii şi a gradului de adecvare a informaţiei.

Textul Directivei va fi adoptat de plenul Parlamentul European în a doua parte a lunii aprilie 2019, potrivit Agerpres.

Articolul precedentIntroducerea poliţelor RCA pe o lună a fost o eroare. Motivul, explicat de șeful Concurenței
Articolul următorFoamea de bani a Guvernului înghite tot. Ce se întâmplă în aprilie