Guvernul României

Împrumutul record de 3 miliarde euro de pe piețele externe de săptămâna trecută nu a liniștit apele în finanțele guvernamentale. Guvernul și-a asumat cheltuieli tot mai mari de la lună la lună, iar factura e tot mai greu de acoperit.

 

 

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să împrumute de la bănci 3,62 miliarde de lei în aprilie, cu 46,5% mai mult decât suma proiectată în martie și cu 27,3% peste cea atrasă, reiese dintr-un anunț al ministerului.

Pentru a obține sumă vizată în aprilie, MFP a anunțat că va scoate pe piață titluri de stat în valoare de 400 de milioane de lei, cât în luna precedentă, printr-o singură licitație, care va fi organizată la data de 11 aprilie și care va avea o maturitate de un an.

Finanțele au programate alte șapte sesiuni pentru a vinde obligațiuni guvernamentale, cu una mai mult decât luna precedentă, potrivit ziare.com, iar suma totală dorită este de 3,2 miliarde de lei, cu 54,6% peste sumă vizată luna trecută.

Mai exact, MFP plănuiește să împrumute o sumă țintă orientativă de 2,8 miliarde de lei, cu 55,5% mai mult decât cea vizată în martie, pe care să o completeze cu 420 de milioane de lei din șapte sesiuni suplimentare de oferte neconcurențiale, un nivel, de asemenea, cu 55,5% peste cel vizat luna precedentă.

Finanțele vor organiza trei sesiuni de obligațiuni guvernamentale de câte 500 de milioane de lei, două de câte 400 de milioane de lei, una de 300 de milioane de lei și altă de 200 de milioane de lei.

Creditul guvernamental a scpăat de sub control

La 31 decembrie 2018, creditul guvernamental a crescut cu 7,6 la sută (4,2 la sută în termeni reali) faţă de 31 decembrie 2017.

Creditul guvernamental s-a majorat numai în ultima lună din 2018 cu 1,5%, iar pe parcursul anului trecut creșterea a fost de aproape 8 procente! Mai exact, românii sunt mai îndatorați cu 7,2 miliarde lei decât în urmă cu un an.

Potrivit datelor BNR, în luna decembrie 2018 creditul guvernamental a crescut cu 1,5 la sută faţă de luna noiembrie 2018, până la 105,513 miliarde lei. Anul trecut în decembrie, creditul total era de 98,349 miliarde lei.

Articolul precedentAflăm ce produse din supermarketuri sunt mai proaste decât cele din Vest
Articolul următorCea mai așteptată veste de la Guvern. Schimbare majoră din 1 aprilie în bugetul fiecărei familii