Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut, în primele opt luni ale anului, cu 12,2% în serie brută, față de aceeași perioadă a anunlui trecut, aată conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în primele opt luni din 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie -3 1 august 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri în scădere cu 12,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-18,0%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-9,5%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-0,9%), potrivit Agerpres.

Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 78,7%.

De asemenea, în primele opt luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 11,7%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2020 a înregistrat o cifră de afaceri cu 34% mai mică în comparaţie cu perioada similară din 2019, influenţată de reducerea cifrei de afaceri la: activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-48,6%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-37,8%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-31,0%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-23,8%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-15,0%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2020, a înregistrat o cifră de afaceri cu 34,6% mai redusă comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 august 2019.

Datele INS arată că volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna august 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 11,6%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-13,1%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-10,1%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-9,6%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-8,4%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 0,3%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna august 2020, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 7,9%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+35,0%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+7,4%) şi la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+3,6%). Scăderi au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-1,9%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-1,6%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2020, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 7,7%.

Totodată, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna august 2020, comparativ cu luna august 2019, a înregistrat o creştere cu 1,5% datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+101,4%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+2,4%). Scăderi au înregistrat activităţile din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-0,6%) şi din comerţul cu autovehicule (-0,1%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2020, a înregistrat o creştere cu 2,5% faţă de luna august 2019.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna august 2020, a înregistrat o cifră de afaceri cu 22,4% mai mică faţă de luna august 2019, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-45,2%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-29,6%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-27,7%) şi la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-16,3%). Serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au crescut cu 7,9%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2020 a scăzut cu 28%, comparativ cu august 2019. AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Articolul precedentDistribuitorii de gaze naturale avertizează: Racordarea gratuită se va regăsi în facturi și va crea dezechilibre
Articolul următorMai multe țări au început să își facă stocuri de alimente pe măsură ce preţurile cresc şi criza COVID se agravează