Insolvența, un „obicei” care alimenteaza blocajul financiar (studiu)

Economia românească riscă să se adâncească în blocajul financiar, numărul firmelor aflate în dificultăți financiare crește de la o lună la alta.

Cel puțin aceasta este opinia majorității reprezentanților companiilor chestionați de Frames Media Network și KeysFin într-un sondaj privind percepția investitorilor asupra insolvențelor, realizat pentru Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucători din piața insolvenței.

107 dintre cei peste 150 de oameni de afaceri chestionați în cadrul studiului, realizat în perioada 15-20 iunie 2018, au declarat că se așteaptă la o creștere a numărului insolvențelor în următoarea perioadă, pe fondul evoluției blocajului financiar din economie.

„Întârzierile la plată sunt tot mai mari, iar această situație afectează puternic sectorul IMM-urilor (90% din economie), mai ales firmele care au grad de siguranță financiară foarte redus, care trăiesc de la o factură la alta”, este una dintre concluziile studiului.

Potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), anul trecut au intrat în insolvență 9.102 firme și PFA, în creștere cu 8,73% faţă de anul precedent. Această tendință s-a păstrat și în primele cinci luni din 2018, când numărul companiilor și PFA-urilor intrate în insolvență a crescut cu 11,97% comparativ cu perioadă similară din 2017, ajungând la 3.686.

Indisciplina financiară

Întrebați care sunt motivele pentru care firmele riscă sa ajungă în insolvență, 64% dintre respondenți au indicat în primul rând indisciplina financiară.

„Există mulți oameni de afaceri care, pe de o parte, au lacune în materie de know-how de business, iar acest lucru se repercutează asupra dinamicii afacerii. Pe de altă parte, există mulți investitori care încearcă să fenteze cu bună-știință regulile afacerilor, în tentativa de a-și maximiza veniturile, iar acest lucru afectează mai ales firmele cu un capital redus, dependente de fluxul financiar obișnuit”, au declarat reprezentanții companiilor chestionați în cadrul barometrului Sierra Quadrant.

Supraestimarea veniturilor, informarea precară privind partenerii de afaceri și acordarea excesivă de dividende fără a ține cont de dinamica financiară a afacerilor, au fost menționate de asemenea de respondenți drept motive pentru care tot mai multe firme ajung în insolvență.

Comerțul, cel mai afectat sector

Întrebați dacă au avut parteneri de afaceri aflati la un moment dat în insolvență, 45% dintre respondenți au declarat ca au intampinat astfel de situatii, in special cu parteneri din sectorul comerțului cu ridicata și amănuntul.

63% dintre respondenti au declarat că insolvența partenerilor lor le-a afectat activitatea, dat fiind faptul că aceștia nu au mai reușit să achite sumele datorate.

Datele publicate de ONRC la finalul lunii mai 2018 confirmă, de altfel, faptul că domeniul în care s-a inregistrat cel mai mare număr de insolvenţe în primele cinci luni ale anului 2018 este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul si repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 1.130 (plus 13,68%).

Potrivit datelor ONRC, în primele cinci luni din 2018, cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost în Bucureşti, respectiv 737 (o crestere de  2,50% faţă aceeaşi perioadă din 2017) şi în judeţele Bihor – 237 (crestere de 22,16%), Iaşi – 213 (crestere 4,41%) şi Timiş – 181 (crestere 27,46%). Numai în luna mai a acestui an au intrat în insolvenţă 721 de firme şi PFA-uri.

Articolul precedentANAF în alertă: Doi dezvoltatori imobilari, evaziune de un milion de euro
Articolul următorStafia lui Patriciu la Rompetrol: Deși anunță rezultate bune, kazahii nu reușesc să iasă din afacere

Comments are closed.