Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, îi răspunde fostului premier Florin Cîțu privind pericolul scumpirii împrumuturilor internaționale și al recesiunii. Nu există astfel de riscuri, iar cei care acum sunt îngrijorați ar trebui să-și aducă aminte ce situație au lăsat în noiembrie, a afirmat ministrul social-democrat.

Răspunzând criticilor lansate de Florin Cîțu privind majorarea dobânzilor internațioanle la care s-a împrumutat România de la începutul anului, Câciu a precizat că situația a fost moștenită chiar de la guvernul condus de Cîțu.”Ar trebuie să ne uităm cât de repede au crescut dobânzile la titlurile de stat românești din aprilie anul trecut, acum s-a stabilizat, sunt puțin mai mici, de 5,36%, un pic mai mici  decât în noiembrie. Să nu uităm de inflația lăsată în urma de cei care acum sunt îngrijorați,” a afirmat, joi, Adrian Câciu.

Ministrul Finanțelor a contrazis și temerile legate de intrarea în recesiune, până la finele anului și nevoie de a apela la ajutorul Fondului Monetar Internațional.

„Nu putem să spunem că este ceva ce a apărut după ce am ajuns noi la guvernarea. Să nu uităm că România a împrumutat, în ultimii 2 ani, 57 de miliarde de euro, iar acești bani sunt purtători de dobânzi.

Ca să lămuresc și alte îngrijorări, nu există nici riscul de a apela la ajutorul FMI, nici de recesiune, am tot auzit aceste teorii. Un astfel de risc apare atunci când dobânzile sunt mult peste inflație, cum a fost în perioada 2010, ori azi inflația este peste dobânzi.

Nu înțeleg de unde începem cu astfel de afirmații, de ce se fac astfel de acuzații doar am fost cu toții acolo, am fost cu toții în Parlament. Eu sunt dispus să merg în coaliție să discutăm”, a spus Adrian Câciu.

Articolul precedentSorin Grindeanu: Am semnat astăzi protocolul de colaborare pentru construcția metroului de la Cluj-Napoca și Florești
Articolul următorVIDEO Război al declarațiilor între finanțiștii Florin Cîțu și Adrian Câciu