Acțiunile Renault plonjează cu peste 8% după arestarea lui Carlos Ghosn

Producătorul auto Nissan a declarat că președintele său, Carlos Ghosn, a fost arestat, după ce s-a presupus că a încălcat legea financiară japoneză.

Gigantul auto a declarat, luni, că „de-a lungul multor ani”, Ghosn și directorul consiliului de administrație, Greg Kelly, au subestimat anumite sume raportate către Tokyo Stock Exchange, bursa niponă. Carlos Ghosn este președinte atât al companiei Nissan, cât și al producătorului francez Renault, cele două companii făcând parte dintr-o alianță strategică.

Nissan a adăugat că, în ceea ce îl privește pe Ghosn, „au fost descoperite numeroase alte acte semnificative de abatere de la normele în vigoare, cum ar fi utilizarea personală a activelor companiei”. Compania a mai spus că Ghosn a făcut și investiții necorespunzătoare.

Într-o conferință de presă, directorul executiv al Nissan, Hiroto Saikawa, a declarat că ambii oficiali au fost arestați și că, joi, va propune consiliului de administrație al Nissan să îi elimine din funcțiile pe care le ocupă acum.

Șeful executivului a arătat că o sursă (pe care nu a specificat-o) a informat auditorii Nissan, care au început apoi o anchetă mai amplă. Dovezile au fost apoi transmise procuraturii din Japonia.

Saikawa a declarat că atât Ghosn, cât și Kelly au „înțeles” în mod clar acuzațiile de comportament greșit, dar au refuzat să spună câte persoane ar putea fi implicate. El a spus că, datorită secretului operațiunii, majoritatea directorilor executivi ai firmei au aflat despre greșelile lui Ghosn doar în ultimele ore și că numai „câțiva” oameni știau dinainte despre anchetă.

În fața presei, directorul general a adăugat că el crede că greșeala a apărut pe fondul acceptării unei concentrări ample a puterii la o singură persoană. Saikawa a declarat că această conduită greșită a continuat „o lungă perioadă de timp” și se pare că lui Kelly i s-a permis să preia controlul asupra operațiunilor interne, deoarece el avea sprijinul direct al lui Ghosn.

O alianță dintre Renault, Nissan și (mai recent), Mitsubishi a fost construită în ultimele două decenii. Nissan și guvernul francez dețin fiecare câte 15% din Renault. La rândul său, firma franceză de automobile deține o participație de 43% în Nissan. Într-o declarație făcută luni, președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că va fi extrem de vigilent cu privire la stabilitatea alianței dintre cele două companii.

Acțiunile Renault, tranzacționate la bursa din Paris, au închis sesiunea de tranzacționare pe minus cu 8,4%, la 59,06 euro, cel mai redus nivel din ultimii aproape 4 ani.

Graficul săptămânal al acțiunilor Renault, sursa: tradingeconomics.com

Ghosn este considerat un executiv extrem de influent în cadrul industriei auto globale. Alianța Renault-Nissan-Mitsubishi a avut parte de o creștere substanțială a activelor sub conducerea sa. După restructurarea cu succes a companiei Renault, la sfârșitul anilor 1990, Ghosn a câștigat porecla „Le Cost Killer”.

Născut în Brazilia, Ghosn a devenit prima persoană din lume care a condus două companii ce fac parte din clasamentul Fortune Global 500 simultan, când a preluat rolurile CEO-ului la Renault și Nissan, în 2005. El a demisionat în funcția de CEO al Nissan în 2017.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Platforma care te ajută să schimbi furnizorul de energie în câteva minute
Articolul următorStatul vrea să “jumulească” Nuclearelectrica de încă 247 de milioane de lei

Comments are closed.