Acțiunile Bayer s-au prăbușit cu aproape 11%, la cel mai nivel din ultimii doi ani, după ce un tribunal din California a decis că subsidiara companiei germane, Monsanto, trebuie să plătească despăgubiri de 289 milioane de dolari.

Monsato se face vinovată de faptul că substanța activă din ierbicidul Roundup, glifosfatul, este cancerigenă, a decis juriul tribunalului american. Acțiunea în justiție împotriva Monsanto, companie cumpărată anul trecut de Bayer cu 63 miliarde dolari, este prima din cele 5.000 care se află în prezent pe rolul instanțelor de judecată din SUA.

Monsanto a declarat vineri că va face apel la decizia judecătorilor.

„Decizia de azi nu schimbă cu nimic faptul că peste 800 de studii științifice au concluzionat că glifosfatul nu est o substanță cancerigenă”, se arată în comunicatul companiei.

Acțiunile Bayer au pierdut luni dimineață 10,6 din valoare, ajungând la 83,48 euro, iar indicele DAX al bursei de la Frankfurt a scăzut cu 10,6%.

Comisia Europeană a reînnoit în decembrie licența pentru glifosfat în ciuda dezbaterilor asupra siguranței utilizării lui, în ciuda faptului că Germania și Franța au întreprins pași în direcția utilizării acestui ierbicid.

Inițial, un brand exclusiv al Monsanto, după expirarea patentului, ierbicidele pe bază de glifosfat sunt în prezent produse și vândute la nivel global de industria chimică.

Articolul precedentOTP Bank România, profit consolidat de 19,7 milioane lei, în S1
Articolul următorDeficit de 3,781 miliarde euro al balanței de plăți. Datorie externă, 66,902 miliarde euro. Unde ajungem?

Comments are closed.