Achizițiile de aur ale băncilor centrale ating maximul ultimilor trei ani

Băncile centrale din întreaga lume și-au majorat achizițiile de aur la cel mai înalt nivel din ultimii aproape trei ani, potrivit unui raport al World Gold Council (WGC).

Peste 148 tone de aur au fost cumpărate de băncile naționale în cel de-al treilea trimestru al anului, consemnând o creștere de 22 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

Utilizând prețul actual din piață, la 1.223 de dolari pe uncie, achizițiile de aur ale băncilor au crescut până la un nivel de 5,82 de miliarde dolari.

Banca centrală a Rusiei a condus cumpărarea, achiziționând peste 92 de tone de aur. Aceasta a reprezentat cea mai mare achiziție netă trimestrială a Rusiei, conform datelor din 1933 și până în prezent.

În luna mai a acestui an, prim-viceguvernatorul băncii centrale ruse Dmitri Tulin, a declarat parlamentarilor din camera inferioară a parlamentului că aurul a fost „o garanție de 100% în ceea ce privește riscurile juridice și politice”.

WGC (World Gold Council), o asociație non-profit a principalilor producători de aur din lume, a declarat că alți cumpărători importanți de aur, în trimestrul trei, au fost băncile centrale ale Turciei (18,5 tone), Kazahstanului (13,4 tone) și Indiei (13,7 tone).

În Europa, băncile naționale din Polonia și Ungaria și-au sporit, și ele, achizițiile de aur. Potrivit WGC, aceasta din urmă a declarat că scopul achizițiilor de aur este de a crește stabilitatea pe termen lung a rezervelor sale.

Aurul este adesea considerat drept o speculație împotriva oricărei scăderi a valorii dolarului american. În cel de-al treilea trimestru, indicele dolarului a crescut cu aproximativ 0,7%.

Graficul zilnic al aurului, sursa: tradingeconomics.com

În ciuda apetitului din partea mai multor bănci centrale, prețul aurului a scăzut cu aproximativ 4% în perioada respectivă, alunecând temporar sub pragul de 1.200 de dolari, pentru a atinge cel mai scăzut nivel înregistrat din ianuarie 2017. Însă cotația a înregistrat o lună ușor pozitivă în octombrie, în creștere cu aproximativ 2%.

WGC a afirmat că, în timp ce cererea de aur a băncilor centrale a fost completată de o creștere a achizițiilor de lingouri, monede fizice, bijuterii și a comenzilor din partea companiilor din sectorul tehnologic, investitorii o mare parte dintre investitori au părăsit piața.

Datele prezentate de World Gold Council au arătat că vânzările efectuate de ETF-uri (Exchange Traded Funds) au însumat o cantitate de 116 tone în cel de-al treilea trimestru.

Articolul precedentCEO-ul Bitmex: Piața ”bear” pentru Bitcoin ar putea dura încă 18 luni
Articolul următorIndicele anual al prețurilor din industrie a fost în sept 5,6%, același nivel cu inflația după consumul populației

Comments are closed.