A început răzbunarea globală pe exportatorii americani

Fermierii și producătorii de alimente din S.U.A. se află la limita începerii unui conflict comercial global. Ei vor fi dintre cei mai afectați exportatori americani de răspunsul partenerilor comerciali tradiționali.

Noi tarife vamale vor fi impuse de Canada pentru importurile de carne de vită din SUA. Alte represalii vor veni în această săptămână din China și Mexic. Cele două țări vor  impune noi taxe pentru carnea de porc. China anunță un tarif vamal de 25% pe boabele de soia cu începere din 6 iulie, pe lângă mărirea taxelor de carne de porc, iar taxa omoloagă a Mexicului, de 20%, urmează să înceapă pe 5 iulie.

Separat, China se pregătește să adopte un set de noi tarife vamale de 25% pentru 545 de produse din S.U.A., evaluate la 34 de miliarde de dolari, inclusiv soia și unele produse lactate. Noile taxe vor intra în vigoare pe 6 iulie. În același context sunt luate în vizor și autovehiculele importante din S.U.A., tot ca o măsură de retorsiune.

Între timp, primul set de taxe vamale majorate inițiate de Uniunea Europeană, în valoare de 3,2 miliarde de dolari, au intrat în vigoare la pe iunie. Creșterea se va duce la 25% și afecteză o varietate de produse din S.U.A., inclusiv motociclete, bărci, whisky și unt de arahide.

Noi taxe vor fi aplicate de canadieni începnd de duminică și la produse, cum ar fi: ciocolată, ketchup, iaurt, carne de vită, whiskey, cafea prăjită cu cofeină, suc de portocale, sirop de arțar, dressing-uri pentru salate și supe vor purta aceste noi tarife vamale.

Anul trecuti importurile canadiene de iaurt din S.U.A. au totalizat anul trecut 3 milioane de dolari, iar cea mai mare parte au provenit dintr-o fabrică din Wisconsin.

Acesta ar putea fi raspunsul guvernului canadian de a avea un mesaj pentru compania Campbell Soup din New Jersey, care în ianuarie a anunțat planurile de a opri producția de supă și bulion din Canada și eliminând astfel aproximativ 380 de locuri de muncă.

 

Articolul precedent”Suntem penultimii din UE la ponderea asigurărilor în PIB. Piața trebuie să recâștige încrederea oamenilor”
Articolul următorRecord Tesla: 5.000 de mașini fabricate într-o săptămână

Comments are closed.