Au fost identificate mai mult de 65 de modalități prin care tehnologia blockchain poate fi aplicată în gestionarea celor mai presante provocări de mediu la nivel global.

De la descentralizarea gestionării resurselor naturale precum energia și apa, la crearea unor lanțuri de aprovizionare mai transparente care să conducă la un grad mai mare de sustenabilitate și să asigure mii de miliarde de dolari, de care va fi nevoie pentru a genera o creștere economică durabilă, reprezintă exemple de cum poate tehnologia blockchain să vină în sprijinul unei planete nepoluate se arată în studiul Building blockchains for a better planet realizat de PwC pentru Forumul Economic Mondial. Studiu a fost lansat la Summitul Mondial pentru Acțiune Climatică.

Soluțiile bazate pe tehnologia blockchain sunt explorate în prezent pentru a îmbunătăți gradul de sustenabilitate al lanțurilor de aprovizionare care au potențialul de a ajuta la depășirea activităților ilegale. Aceasta poate fi folosită, de exemplu, în a transparentiza traseul capturii de pește oceanic până ajunge la clientul final, sau pentru a urmări parcursul, pe lanțul de aprovizionare, al unor mărfuri precum uleiul de palmier, carnea de vită sau soia, din fermă până la consumatorul final.

Acest nivel de transparență este vital pentru a ajuta consumatorii să ia decizii informate, pentru actualizarea practicilor lanțurilor de aprovizionare și noi practici de guvernanță. Tehnologia blockchain ar putea, de exemplu, să fie utilizată pentru a sprijini modele inovatoare de a da drepturi de folosință pentru anumite resurse către anumite comunități sau pescari.

Conform raportului, acestea, precum și alte oportunități, au rămas neexplorate într-o foarte mare măsură de către dezvoltatorii de aplicații, investitori și guverne. Acestea reprezintă o oportunitate de a debloca și monetiza valoarea care, în acest moment, este specifică sistemelor de mediu.

“Mediul de afaceri și investitorii s-au concentrat cu preponderență asupra aplicațiilor blockchain menite să transforme domeniul financiar și comerțul. Există, de asemenea și oportunități pentru a valorifica această tehnologie emergentă pentru a proteja mediul înconjurător , a declarat Ionuț Sas, Partener, lider al echipei de servicii de consultanță fiscală pentru sectorul de tehnologie, media și telecom, PwC România.

În condițiile în care tehnologia blockchain este valorificată în mod corect, aceasta are un potențial semnificativ de a stimula tranziția către soluții descentralizate, mai sigure, cu o posibilitate mai mare de a conserva resursele și de a mobiliza comunitățile.

“Dacă istoria ne-a învățat ceva, trebuie să reținem că aceste schimbări cu potențial de transformare nu vor avea loc automat. Va fi nevoie să fie sprijinite de platforme noi care pot susține părțile interesate să avanseze nu numai în aplicarea tehnologiei, dar și în schimbarea sistemelor pentru a avea rezultate imediate”, a spus Dominic Waughray, Coordonatorul Centrului Global pentru Bunuri de larg Consum din cadrul Forumului Economic Mondial.

Raportul Building blockchains for a better planet este parte a unei serii de studii din cadrul proiectului ”A patra Revoluție Industrială pentru Pământ” , derulat în cadrul unui program specializat al Forumul Economic Mondial.

Articolul precedentCursul se apropie de pragul de 4,7 lei/euro, fără să îl amenințe real
Articolul următorFMI declanșează alarma: Deficitul public va urca la 3,6% din PIB. Bugetul pe 2019 în pericol

Comments are closed.