Nu a fost niciodată mai ieftin să călătorești în străinătate. De fapt, poate fi chiar mai ieftin decât în țară. Acum, există atât de multe opțiuni, pentru orice buzunar, încât ți-ai putea permite mai multe vacanțe pe an. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de câteva repere … și să pui destinația, nu serviciile, pe primul loc.

Practic, o vacanță cu bani puțini înseamnă flexibilitate și pretenții mici în privința serviciilor de cazare și de transport. Vestea bună este că poți călători oriunde în Europa, în Africa de Nord sau Orientul Mijlociu cu doar câteva sute de euro. Vestea proastă? Doar cu 500-700 euro total de persoană, pentru o vacanță de o săptămână, nu stai la hoteluri cu multe stele și nici nu poți călători la business class. Să luăm un exemplu concret: iată cum să îți planifici o vacanță pe insula spaniolă Mallorca (vara) și una, în Dubai (iarna):

Cumpără biletele de avion la momentul potrivit

Când vine vorba de bilete de avion la preț mic, momentul potrivit poate fi atunci când compania aeriană are oferte, cu 53 de zile înainte de ziua de zbor sau când simți că este un preț bun. Asta depinde și de experiența ta în călătorii, pe care o capeți cu timpul. 

Pentru fiecare destinație, există un preț minim per zbor care crește în funcție de sezon și cerere. Analizează, constant, costul zborurilor pe destinațiile dorite, pentru perioade diferite, ca să-ți faci idee cât ar trebui să coste în luna în care vrei să mergi. Astfel, vei învăța și companiile aeriene care operează destinațiile direct din România sau prin escală. La fel de importantă este ziua de zbor: vinerea și sâmbătă sunt cele mai scumpe bilete de avion, pe când, dacă vei călători marți, poți plăti cu până la 50% mai puțin.

De exemplu, spre Mallorca sau Dubai, există zboruri directe din București și Cluj-Napoca. Un preț bun pentru insula spaniolă este între 100 și 200 euro/zbor dus-întors/persoană (fără bagaj de cală, în sezon mai-septembrie), iar pentru emirat, între 200 și 300 €/zbor, dus-întors/persoană (fără bagaj de cală, în noiembrie-martie). Cumpără, întotdeauna, bilete de avion direct de la compania aeriană, ca să eviți comisioanele de peste 30 € impuse de intermediari pentru emiterea biletelor.

Cazează-te în unități fără stele

Cea mai mare economie, într-o vacanță, o poți face la cazare. Dacă vei călători singur, cazează-te la hostel, pentru un cost mai mic. Dacă vei pleca împreună cu altă persoană (partener sau simplu amic), împarte costul unei camere de hotel sau al unui apartament prin Airbnb.

Dacă faci un compromis în privința cazării, mai bine alege un standard mai mic, dar într-o zonă centrală sau sigură. Deși, în cele mai multe cazuri, hostelurile se află în centrul orașelor, sunt și cazuri în care cele mai ieftine spații în care poți dormi se află în zone îndepărtate, mai puțin turistice, cum este cazul în Dubai. Nu alege cazarea cea mai ieftină, indiferent de localizarea hotelului, ci caută să stai în cel mai ieftin hostel sau hotel dintr-o zonă frecventată de turiști și aproape de metrou. Diferența de preț nu este mare.

Cât despre insule, cele mai mici prețuri la cazare sunt în capitale, de unde, de altfel, ai și cele mai multe opțiuni de transport către diferite destinații. De exemplu, pentru o vacanță ieftină în Mallorca, stai în Palma de Mallorca, unde costul poate fi de la 115 euro de persoană pentru 7 nopți, fără mic dejun.

Mergi la început sau final de sezon

Deși poți avea norocul să prinzi bilete de avion ieftine în plin sezon, dar nu ai suficienți bani, mergi la început de iunie sau început de septembrie. Vei vedea că prețurile atât la cazare și la avion, dar și la restaurante, sunt mai mici decât în iulie și august, în destinațiile de plajă din Europa. În general, temperaturile sunt ridicate și în mai-iunie, și în septembrie în stațiunile de la Marea Mediterană.

Mănâncă în restaurantele în care merg localnicii

Nu doar că este mai ieftin, dar vei găsi mâncare tradițională, proaspăt pregătită. Ca regulă simplă, acolo unde vezi localnici, acolo este mâncare bună. Documentează-te înainte să pleci și vezi ce restaurante recomandă alți turiști pe blogurile lor sau diverse site-uri de rating, cum este TripAdvisor. Bineînțeles, roagă gazda să-ți recomande câteva opțiuni bune pentru prânz sau cină.

Vizitează pe cont propriu, nu organizat

Întreabă-te doar de ce să dai bani pe ceva ce poți să faci singur. Așa, vei economisi sume importante. Ceea ce vezi într-un tur plătit poți vedea și pe cont propriu. În plus, îți organizezi vacanța cum vrei tu și vizitezi în ritmul tău. Poți ajunge în locurile dorite folosind transportul în comun. Poate consideri că nu costă prea mult un transfer de la aeroport la hotel, însă, dacă alegi autobuzul sau metroul, poți economisi banii pentru câteva mese. 

Vezi cât de simplu este să ai o vacanță fără să cheltuiești o avere la destinație? Este adevărat că o călătorie low-cost presupune sacrificii, însă, întreabă-te dacă îți dorești să mergi în vacanță la un standard mai mic sau să aștepți să te îmbogățești. Dacă nu ai suficienți bani, poți lua un credit online până la salariu, care se rambursează în rate mici, și îți îndeplinești visul de a vedea destinația favorită.

Articolul precedentFacebook intră pe teritoriul dominat de YouTube și promite exclusivități muzicale
Articolul următorAjutorul suplimentar acordat şomerilor americani se încheie vineri. Democraţii şi republicanii din Congres nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nou plan de sprijin