Pensia medie în trimestrul II al anului a fost de 1436 lei, cu 0,9% mai mare faṭă de trimestrul precedent, arată datele publicate, vineri, de către Institutul Național de Statistică. Peste 5,1 milioane de români au beneficiat de pensie, cu o mie de oameni mai puțin faţă de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1380 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,0% (comparativ cu 50,8% în trimestrul precedent).

Față de aceeași perioadă a anului trecut, pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut cu 16,3% fiecare. În același interval de timp, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 27 mii persoane, iar cel aparținând asigurărilor sociale de stat a crescut cu 6 mii persoane.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, dar cu variații semnificative în teritoriu. Dacă în Capitală raportul este de 5 pensionari la 10 salariaţi, recordul negativ este în Teleorman, de 16 pensionari la 10 salariaṭi. În județele Giurgiu și Vaslui, raportul este de 15 la 10, iar în judeṭele Botoṣani ṣi Călăraṣi de 14 la 10.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 736 de lei (1098 lei în judeţul Botoṣani, 1105 lei în judeṭul Giurgiu, 1122 lei în judeṭul Vrancea faţă de 1834 lei în judeṭul Hunedoara, 1743 lei în Bucureşti ṣi 1639 lei în judeṭul Braṣov).

Articolul precedentLoteria Română anunță că în curând va trece și pe online
Articolul următorEstimările privind scăderea economică a Germaniei s-au îmbunătățit