Un expert în energie desfiinţează modul în care guvernul a gândit plafonarea preţului gazelor naturale.  Este mult amatorism, cei care au gândit normele nu cunosc sau nu au ţinut cont de realităţile din piaţă, iar acest lucur ar putea provoca dezechilibre majore, arată o analiză realizată de asociatiaenergiainteligenta.ro.

Analistul Dumitru Chisăliță a analizat, punct cu punct, prevederile care fie nu se pot aplica, fie ar avea efecte negative.

Prima ar fi obligația de vânzare – cumpărare a gazelor naturale cu un profil zilnic constant pe tot parcursul anului. „România este caracterizată de variații ale consumului zilnic de gaze de până la 10 ori între consumul zilnic minim și consumul zilnic maxim;(…), este o prevedere care nu ia în considerare costurile de finanțare a depozitării pe perioade de până la 6-8 luni, marja comercială etc. operație care în afara clienților casnici nu poate fi susținută financiar, de către furnizori”.

O altă prevedere criticată este cea care prevede că vânzătorul este obligat să factureze consumul de gaze în termen de cel mult o lună de la terminarea fiecărei luni de livrare. Acest articol „dovedește necunoașterea realităților din teren, a faptului că sunt necesare adunarea datelor de la un număr de câteva sute de panouri de măsurare, calculul energiei, divergențe, erori, semnarea PV, alocarea pe cumpărători etc.

Metodologiile de aplicare a OUG 114/2018, propuse de ANRE împreună cu Contractul cadru de vânzare a producției de gaze, scot, de asemenea, în evidență modificări ale legislației secundare inaplicabile și neoperabile:

De asemenea, există obligația ca alocarea gazelor naturale să se facă separat în baza citirilor zilnice la clienții finali și a cantităților alocate în baza profilelor de consum. Aplicarea acestei prevederi este imposibilă de la 1 aprilie 2019, pentru că ar fi nevoie de unor modificări masive în platforma TRANSGAZ,  într-un interval de timp foarte scurt, ceea ce ar antrena alte cheltuieli importante. Practic, TRANSGAZ are nevoie de mai mult decât 30 de zile, cât alocă ANRE acestor operațiuni.

Analiza integrală a puteţi citi pe asociatiaenergiainteligenta.ro.

OUG 118/2018 obligă Romgaz și OMV Petrom să vândă gaze din producția internă, în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, cu un preț plafonat la 68 lei/MWh, către furnizori și clienții finali eligibili. De asemenea, se intituie obligaţia ca producătorul să vândă cu prioritate către furnizori pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare.

 

Articolul precedentUn nou șef la Nuclearelectrica
Articolul următorVolumul cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul, creștere de peste 5%