Vicepremierul Raluca Turcan a declarat joi că Guvernul a achiziţionat aparatură şi echipamente medicale de aproximativ 1,2 miliarde de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

„Până în momentul de faţă, pentru combaterea pandemiei, am investit 1,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de aparatură şi echipamente medicale şi am deblocat construcţia celor trei spitale regionale pentru aproximativ 2.500 de paturi, în valoare de 1,16 miliarde de euro”, a afirmat Turcan.

Vicepremierul a participat la semnarea unui proiect pentru prevenţia cancerului colorectal, între Ministerul Fondurilor Europene şi Institutul Clinic Fundeni.

Proiectul semnat joi se alătură altor trei finanţate tot din fonduri europene pentru diferite tipuri de cancer.

„Aceste proiecte vor da şansa celor care vor să se testeze să-şi facă un screening, să obţină un diagnostic şi să aibă parte de tratament. (…) Tipul acesta de proiect de prevenţie semnat joi de Ministerul Fondurilor Europene şi Institutul Clinic Fundeni va fi continuat şi în următorul exerciţiu financiar.(…) În următorii şase ani, vom avea la dispoziţie în total pentru sănătate, pe partea de Program naţional de recuperare şi rezilienţă, aproximativ 6 miliarde de euro. Aceşti bani se vor canaliza în sistemul de sănătate pe câteva direcţii foarte importante: una este aceea de prevenţie şi alta (…) se vor investi în infrastructura oncologică aproximativ 350 de milioane de euro, bani direcţionaţi spre institutele oncologice sau spre secţiile de oncologie de la nivelul spitalelor judeţene”, a precizat Raluca Turcan.

Potrivit vicepremierului, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a deblocat 600 de miliarde euro din fonduri europene „care riscau să fie pierduţi” şi, în acest fel, rata de absorbţie totală începând din ultimele luni ale anului trecut şi până în prezent a ajuns la 4,1 miliarde de euro.

„Sper ca ceea ce am consfinţit astăzi să fie continuat şi în anii următori şi astfel de proiecte să se regăsească într-o infrastructură spitalicească de calitate în România, cu servicii de prevenţie complete şi, de asemenea, cu servicii de tratament de calitate şi cu echipe de medici mulţumiţi de locul şi de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea”, a adăugat Turcan.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Anca Coliţă, a subliniat importanţa proiectului semnat joi, arătând că, în cazul în care cancerul colorectal nu este diagnosticat la timp, rata de deces asociată este mare.

„Peste 50% din populaţia care va fi investigată este din mediul rural sau chiar persoane neasigurate. Toate costurile investigaţiilor şi tratamentelor care se vor realiza în cadrul acestui proiect sunt susţinute în totalitate din fonduri europene. Institutul doar va participa cu specialişti de marcă”, a explicat managerul.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentCriptomoneda bitcoin a urcat joi la peste 15.000 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani
Articolul următorNumărul firmelor radiate a scăzut cu peste 56% în primele nouă luni din 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau