Ministerul Finanţelor anunţă că a fost publicat ordinul comun care stabileşte plafoanele de garantare pe componente în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Plus.

Regulile de gestionare a plafoanelor de garantare, plata ajutoarelor de stat specifice fiecărei componente din cadrul schemei de ajutor de stat, precum şi convenţiile de garantare şi plată a grantului şi convenţiile de implementare. „Se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii mai cei 12,5 miliarde lei alocaţi de către Guvern să poată fi accesaţi”, explică ministrul Marcel Boloş.

„Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului comun, putem spune că schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Astfel, se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii mai cei 12,5 miliarde lei alocaţi de către Guvern să poată fi accesaţi de către antreprenori şi autorităţile locale. Asigurăm accesul la finanţare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiţii sau pentru continuarea activităţii, care pot aplica pentru garanţii, dobânda şi comisioanele fiind asigurate de noi. Această măsură se adaugă pachetului de sprijin dedicat mediului de afaceri şi stimulării economiei prin care oferim acces la finanţare pentru IMM-urile româneşti. Vorbim de setul de măsuri pe care Ministerul Finanţelor l-a iniţiat în această primăvară, respectiv măsurile de subvenţionare a diferenţei de creştere a accizei la motorină, subvenţionarea creşterii dobânzii ROBOR pentru cei care au accesat credite pentru IMM Invest şi schema de granturi pentru investiţiile de peste 50 de milioane de lei pentru crearea de locuri de muncă şi capitalizarea mediului de business”, a explicat ministrul Marcel Boloş, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Bugetul este de maximum 12,5 miliarde lei, iar garanţiile se vor acorda în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari.

Schema de ajutor de stat IMM Plus şi componentele acesteia: IMM România Plus, Agro Plus, IMM Prod Plus, Construct Plus, Innovation Plus şi Rural Plus, valabilă până la 30 iunie 2024, a fost aprobată prin OUG nr.18/2024. Schema de ajutor de stat va facilita accesul la lichidităţi al întreprinderilor mici şi mijlocii, al întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie şi al întreprinderilor mari a căror activitate economică a fost afectată de conflictul armat din Ucraina. Totodată, prin implementarea Programului IMM Plus se încurajează dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie şi a unităţilor administrativ-teritoriale, care realizează proiecte de investiţii în sectorul construcţiilor.

Din plafonul total de 11,1 miliarde de lei, al garanţiilor care pot fi acordate până la 30 iunie 2024, 9,12 miliarde lei se alocă astfel:

– Fondului Naţional de Garantare a Creditelor Pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (F.N.G.C.I.M.M.) se alocă integral plafonul de 5,892 miliarde lei pentru componenta IMM România Plus;

– Pentru componenta Agro Plus, plafonul total de 127,630 milioane lei, se alocă 27,630 milioane lei Fondului de Garantare a Creditului Rural (F.G.C.R.) şi 100 de milioane F.N.G.C.I.M.M;

– Pentru componenta IMM Prod Plus, plafonul total de 1 miliard lei, se alocă integral F.N.G.C.I.M.M.;

– Pentru componenta Construct Plus, plafonul total de 2 miliarde lei, se alocă F.N.G.C.I.M.M. se alocă 900 de milioane pentru subcomponenta IMM Construct Plus şi 100 de milioane lei pentru subcomponenta UAT Construct Plus. De asemenea, suma de 900 de milioane lei pentru subcomponenta IMM Construct Plus se alocă Fondului Român de Contragarantare (F.R.C) şi suma de 100 de milioane pentru subcomponenta UAT Construct Plus;

– Pentru componenta Innovation Plus, plafonul total de 100 de milioane se alocă integral F.R.C..

Diferenţa de 1,198 miliarde lei dintre plafonul total al Programului IMM Plus a fost alocată prin Ordinul comun MF/MADR nr.662/128/2024 componentei Rural Plus administrată de F.G.C.R.

Articolul precedentFosta șefă a Casei de Pensii atrage atenția. Care este greșeală frecventă legată de calculul punctajului și grupele de muncă?
Articolul următorGuvernul încearcă să acopere găurile din buget. Pregătește noi taxe pentru la anul