Compania Azomureş a anunţat, luni, că ar putea relua producţia de îngrăşăminte pentru agricultură odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive, fapt ce ar contribui la evitarea unei crize în agricultură. Graficul de repornire depinde însă şi de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România.

„Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc îngrăşăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de Euro pentru a echilibra costurile cu energia, gazul natural în cazul producătorilor de îngrăşăminte. Pentru Azomureş, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazului natural şi costul de producţie al îngrăşămintelor. Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrăşămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrăşămintele din Rusia, Belarus şi Ucraina lipsesc de pe piaţă (…) Datele exacte de reluarea a producţiei de la Azomureş depind de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România”, a arătat Azomureş, într-un comunicat de presă.

În comunicat se precizează că în cursul săptămânii se așteaptă anunţul oficial privind acordarea ajutorului european, ceea ce însemnă că aîn prima parte a lunii aprilie producţie de îngrăşăminte ar putea fi reluată.

La mijlocul lunii decembrie 2021, cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureş, a anunţat oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie.

Azomureş poate produce până la 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie era destinată fermelor româneşti.

Articolul precedentRomânii, amenințați de o explozie a ratelor bancare. Cu cât se vor majora până la sfârșitul anului
Articolul următorCulisele Statului Paralel | Investiția pierdută din Valea Jiului. Baraj uriaș, abandonat înainte de finalizare