Vești negre pentru Kremlin. Economia Rusiei se îndreaptă spre recesiune, în timp ce producția de petrol scade.

 

Una dintre cauzele care au dus la prăbușirea economiei ruse în primul trimestru al anului 2019 o constituie reducerea extracției de petrol în cadrul OPEC, spun analiștii rusi.

Principalul subiect aflat pe agenda neoficială a ediției de anul acesta a Forumului Economic de la Sankt Petersburg, care se va desfășura în perioada 6-8 iunie, îl constituie riscul recesiunii tehnice în Rusia, scrie presa rusă, potrivit Rador.

La începutul acestei luni în Federația Rusă s-a înregistrat o scădere evidentă a extracției de petrol. Scad, de asemenea, cheltuielile făcute zilnic de populație, precum și transporturile de mărfuri. În consecință, foarte posibil ca în decurs de două trimestre la rând în Federația Rusă să se înregistreze o scădere a PIB-ului, lucru care înseamnă recesiune.

Experții independenți nu văd să existe motive pentru accelerarea economiei, iar academicienii ruși susțin că stagnarea economiei reprezintă rezultatul politicii duse în mod conștient de autoritățile din Federația Rusă.

Supozițiile potrivit cărora în Rusia a început recesiunea economică se confirmă tot mai mult. Agenția Reuters a informat despre scăderea drastică a extracției de petrol în Federația Rusă, fapt pus pe seama poluării petroductului ”Drujba”.

Capacitatea acestui petroduct destinat exportului este utilizată în acest moment pentru pomparea în sens invers a petrolului murdar către instalațiile de depozitare aflate pe teritoriul Rusiei. Datorită deficitului capacităților de pompare, petroliștii din Federația Rusă sunt obligați să reducă extracția de materie primă.

Potrivit Reuters, la începutul lunii iunie extracția de petrol a scăzut la minimul înregistrat din vara anului 2016. Experții vin cu calcule potrivit cărora acest factor va conduce inevitabil la o scădere a PIB-ului în al doilea trimestru la rând, lucru care reprezintă indiciul formal al recesiunii tehnice.

Directorul departamentului analitic al ”Loko-Invest”, Kirill Tremasov, a remarcat faptul că volumul extracției de petrol este cu 1,8% mai mic decât se extrăgea cu un an în urmă.

Problemele cu conducta ”Drujba” cresc posibilitatea ca și în trimestrul în curs economia să continue mișcarea în jos, este de părere Tremasov, deoarece nu se remarcă niciun fel de factori de susținere din partea cererii interne sau externe.

Articolul precedentBănci amendate cu 90 milioane de dolari pentru manipularea pieţei valutare
Articolul următorRomânii au cheltuit mai mult de jumătate din venituri pentru consum