Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit, vineri, perspectiva asociată ratingului suveran al Turciei, la „stabilă” de la „negativă”, ca urmare a îmbunătăţirii balanţei contului curent, a continuării creşterii economice şi a diminuării inflaţiei, informează Bloomberg.

 

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul suveran al Turciei la „BB minus”, cu trei trepte sub nivelul recomandat pentru investiţii (investment grade), ceea ce plasează Turcia la egalitate cu Grecia, Bolivia şi Republica Dominicană.

„Turcia a continuat să facă progrese în reechilibrarea şi stabilizarea economiei, ceea ce a dus la o reducere a riscurilor comparativ cu precedent noastră evaluare din luna iulie” a informat Fitch într-un comunicat de presă. „Balanţa de cont curent s-a îmbunătăţit, rezervele valutare au crescut, creşterea economică a continuat, inflaţia a scăzut iar cursul de schimb al lirei s-a menţinut în pofida reducerilor semnificative de dobândă” a adăugat agenţia de evaluare.

Fitch a retrogradat Turcia în luna iulie, la câteva zile după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a demis în mod suprinzător pe guvernatorul Băncii Centrale, Murat Cetinkaya deoarece acesta nu a redus dobânda de bază. Atunci Fitch atrăgea atenţia asupra deteriorării independenţei instituţionale şi a credibilităţii politicii economice a Turciei. Între timp Banca Centrală a Turciei a adoptat trei reduceri peste aşteptări ale dobânzii de bază, astfel că în prezent dobânda de politică monetară este cu 10 puncte procentuale mai mică decât era la mijlocul anului.

Tot vineri, Fitch şi-a revizuit în sus estimările privind creşterea economică a Turciei în 2019 cu 0,8 puncte procentuale, ca urmare a performanţelor solide din trimestrul al doilea. Pentru 2020 şi 2021 estimările Fitch au rămas nemodificate la 3,1% respectiv 3,6%, conform Agerpres.

Articolul precedentCel mai lung protest din ultimii 15 ani la minele din Valea Jiului
Articolul următorFMI: Care e țara cu cea mai puternică creștere economică de pe planetă în 2020