„Taxa pe lăcomie” este un experiment pe care nu l-a mai făcut nimeni în lume, pentru că toţi au înţeles că se termină prost, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), la Digi24.

„Această taxă care are drept criteriu un indice al pieţei banilor este unică pe Terra, nimeni nu a mai făcut pe Terra această experienţă să vadă cum iese. Pentru că toată lumea înţelege că iese rău” a afirmat Vasilescu.

Bancherul a criticat şi opiniile unor oficiali care îşi închipuie că banca centrală poate dirija fenomene macroeconomice fără să ţină cont de realităţile pieţei. „S-a spus pe piaţa vorbelor că leul s-a depreciat din cauza că a resimţit ce s-a întâmplat ieri (marţi) la Banca Naţională. Păi ce s-a întâmplat? Guvernatorul a făcut ceea ce face din septembrie 1990. În fiecare clipă când apar riscuri, determinări care ar putea să schimbe echilibrul în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, guvernatorul a ieşit şi a vorbit public despre asta. Asta a făcut şi ieri. A ieşit şi a spus public punctul lui de vedere. Acum, bine, iese ministrul de Finanţe şi zice: îl voi chema să-mi răspundă. Nu este posibil. Există un cadru legal stabilit de lege şi cadrul acesta se numeşte Comitetul Naţional de Macroprundeţialitate”, a afirmat Vasilescu.

De altfel, oficialul BNR a opinat că modul în care ministrul Finanţelor l-a invitat pe guvernatorul BNR la discuţii  „nu a sunat deloc prieteneşte” ci mai degrabă „ultimativ”, iar guvernatorul nu are dreptul să dea curs unei asemenea „chemări ultimative”.

„Guvernatorul s-a pronunţat ieri colocvial. A spus: nu putem discuta la televizor. Asta este o problemă pe care trebuie să o discutăm în cadrul legal. Şi acesta este singurul cadru legal pentru astfel de discuţii. Altul nu există. Sigur că ministrul ar putea să-l invite la minister pe guvernator, cu acest amendament că am fost şi eu la Banca Naţională, dar această invitaţie nu a sunat deloc prieteneşte. A sunat într-un fel ultimativ şi cred că guvernatorul nu are dreptul să dea curs unei asemenea chemări ultimative”, a afirmat consultantul BNR.

De altfel, oficialulu BNR a atras atenţia că Executivul este obligat să ţină cont de analizele Comitetului Naţional de Macroprundenţialitate, indiferent că îi convine sau nu ceea ce i se transmite.

„Dacă Guvernul crede că sesizările făcute de Comitetul Naţional de Macroprudenţialitate nu sunt corecte, Guvernul nu poate să arunce la coş această sesizare. Este obligat prin lege să răspundă public şi să spună care sunt motivele pentru care nu dă curs sesizării comitetului de macrostabilitate. Este o lege care este de sorginte europeană, care funcţionează în toate cele 28 de ţări din Uniunea Europeană. (…) Acest comitet trebuie să discute problema care s-a creat. Este o problemă de risc sistemic. Şi o problemă de risc sistemic nu poate să treacă aşa”, a spus Vasilescu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat duminică, într-o emisiune TV, că-l va invita pe guvernatorul BNR la discuţii, pentru că ar fi auzit că Banca Centrală ar face presiuni „agresive” asupra băncilor comerciale, pentru a nu se scădea indicele ROBOR.

 

Articolul precedentBanca Mondială, previziuni tot mai pesimiste legate de economia mondială
Articolul următorLeul a atins un nou minim istoric în faţa euro: 4,6764