Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat prioritățile industriei românești de apărare în următoarea perioadă, mai ales în actualul context, al războiului din Ucraina și al schimbării strategiei de apărare în Europa, în exclusivitate, luni seară, la Realitatea Plus.

„Industria română de apărare are două viteze. Din nefericire, avem o industrie nouă, o industrie care s-a reformat şi care, împreună cu firme din străinătate sau firme noi născute în domeniul cyber, în domeniul drone şi alte lucruri, s-au dezvoltat şi avem vechea industrie care nu şi-a revenit în totalitate, pentru că în 30 de ani s-au pierdut specialiști, s-au pierdut comenzi. Probabil că nici n-a fost o preocupare în aceste zone ale managementului pentru ca să se schimbe foarte tare”, a menționat Vasile Dîncu la Legile puterii, cu Alexandra Păcuraru.

„Pentru că avem un exemplu foarte bun la Bacău, Aerostar Bacău. Un om, un manager de acolo a schimbat fundamental o fabrică care putea să moară ca şi celelalte, dar care acum este la cel mai înalt nivel, construieşte trenuri de aterizare, de exemplu, este pentru avioanele F-16 centru de mentenanţă aprobat de Lockheed Martin şi am văzut, ceea ce fac acolo este fantastic. Avem zeci de exemple de genul acesta care funcţionează în România foarte bine”, a explicat ministrul Apărării.

„Ce facem acum este următorul lucru, şi sper că acest lucru în următorii doi, trei ani îl vom reuşi, aducem pentru celelalte firme din zona apărării care nu au reuşit din cauze multiple, încercăm să aducem acum parteneri din străinătate cu care să facem un transfer de know-how. Avem deja, am adus la Automecanica din Ploieşti un sistem care sper că va funcţiona în viitor, pentru nişte rachete SkyCeptor, vizăm, şi să sperăm că Ministerul Economiei şi noi vom putea să punem urmărul la crearea unei fabrici de pulberi, la care visăm de 20 de ani în România. (…)

Construim în România Piranha 5, sperăm să construim minisubmarine pentru că există un investitor în România care vrea să dezvolte o fabrică importantă undeva la Marea Neagră, adică există o grămadă de proiecte care au început şi încep să meargă”, a anunțat Vasile Dîncu, la Legile puterii.

 

Articolul precedentRăzboiul din Ucraina aduce GAZPROM la un minimum al ultimilor 14 ani – Scădere uriașă a producției zilnice de gaze rusești
Articolul următorIndicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 8% – pentru prima oară în ultimele luni