Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia dacă grupul american Exxon Mobil Corp nu ia o decizie finală, până în septembrie, privind investiţia în proiectul offshore Neptun, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto pentru Reuters, informează Agerpres.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde se estimează că ar exista zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Potrivit firmei de consultanţă Deloitte, această rezervă ar ameninţa poziţia dominantă a grupului rus Gazprom pe piaţa din Europa Centrală şi de Est. Aceaiaşi analiză estimează că ar aduce guvernului României venituri de 26 de miliarde dolari până în 2040.

„ExxonMobil poate revoluţiona piaţa furnizării de energie în Europa. Însă ar trebui să ia o decizie finală de investiţii”, a spus Szijjarto. „Dacă nu vor lua o decizie până în septembrie, voi fi nevoit să semnez un nou contract pe termen lung cu ruşii” a adăugat oficialul ungar.

Şi divizia OMV Petrom este într-un „dialog intensiv” cu Guvernul României înainte de a lua o decizie finală de investiţii cu privire la proiectul Neptun. Problemele pe care le reclamă compania austriacă derivă direct din ordonanţele recent aprobate de Guvern: o mai mare securitate cu privire la fiscalitate, de o piaţă a gazelor liberă şi de cele mai mici restricţii posibile cu privire la exporturile de gaze naturale. „Petrom spune că, pe bazele actuale, nu poate lua încă o decizie finală de investiţie”, au afirmat oficiali ai companiei.

Şi la ExxonMobil analizează mai mulţi factori înainte de a decide dacă va investi în proiectul Neptun din România. O decizie finală necesită „condiţii fiscale competitive şi stabile, o piaţă a gazelor liberalizată în România care permite comerţul liber şi o interconectivitate suficientă cu pieţele vecine libere şi lichide pe durata contractului de concesionare”, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, urgenţa cu care Ungaria solicită o decizie vine din faptul că poziţia sa geografică îi creează un dezavantaj în a avea acces la importurile de gaze naturale, susţine Peter Szijjarto.

„Întrebarea dacă vom putea să ne diversificăm sursele de aprovizionare depinde de patru state aliate: Croaţia, România, SUA şi Austria. Este o situaţie ciudată în care suntem încurajaţi de prieteni şi aliaţi să ne diversificăm sursele dar practic acest lucru este la latitudinea lor”, a subliniat Szijjarto, potrivit Agerpres.

Articolul precedentMai multe bănci, amendate cu 1 miliard de euro pentru manipularea pieței valutare
Articolul următorCuc promite că face într-un an mai mulţi kilometri de autostradă decât în 3 ani