Guvernul a dat liber la creșterea prețului inițial al contractelor de achiziție publică, plătite din fonduri externe nerambursabile, cu peste 50%. Printr-o OUG, executivul a aprobat posibilitatea ca firmele să ajusteze prețurile necesare actualizării costurilor investiției în contractele de achiziție publică. Tot aici intră și alte categorii de contracte cum ar fi cele care au asigurate sursele financiare din fonduri externe nerambursabile și din PNRR.

Mai simplu, Guvernul a dat liber celor care au contracte cu statul, să-și poată majora prețurile inițiale, potrivit Realitatea Plus. De exemplu, dacă un contract initial a fost de 1 milion de euro, prețul final poate fi de peste 1,5 milioane de euro.

Guvernanții au făcut câteva precizări în privința implementării proiectelor cu finanțare europeană, în special în domeniul infrastructurii. Ei spun că ajustarea prețului pentru proiectele de investiții, făcută în concordanță cu creșterea prețului la materiale și utilități, va ajuta la evitarea blocajelor.

„Este o măsură pe care Guvernul României a activat-o și în cursul anului trecut, atunci când șantierele de construcții la lucrări de mare infrastructură din România riscau să intre în blocaj, ca urmare a creșterii de prețuri la materie primă, la carburant sau în domeniul resursei de muncă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Măsura a fost luată și în cursul anului trecut, atunci când șantierele de construcții la lucrări de mare infrastructură din România riscau să intre în blocaj, ca urmare a creșterii prețurilor materialelor, iar lucrărilor pe șantiere riscau să se blocheze. 

Articolul precedentCum îi păcălește statul pe greviști cu noua ordonanță. Categoria de angajați din educație care NU va primi cei 400 de lei promiși de Guvern
Articolul următorINS – Veniturile totale medii lunare au fost, anul trecut, de aproape 6.500 de lei pe gospodărie