Parlamentul European a aprobat ieri, 14 februarie 2023, includerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale pentru a crește independența de combustibilii fosili ruși, pentru a accelera tranziția verde și a combate sărăcia energetică.

Parlamentul a confirmat în plen cu 535 voturi pentru, 63 împotrivă și 53 abțineri un acord încheiat cu Consiliul în decembrie 2022. În temeiul acordului, statele membre care solicită să primească fonduri suplimentare printr-un plan modificat de redresare și reziliență vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie, astfel cum se prevede în planul REPowerEU al Uniunii.

„REPowerEU va finanța un nou capitol al planurilor naționale de redresare și reziliență ale țărilor membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. Acest capitol va cuprinde reforme și investiții prin care vrem să creștem siguranța energetică a țărilor noastre.

România va primi din acest nou fond 1,4 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, a transmis eurodeputatul și coraportorul Siegfried Mureșan.

O independență crescută și combaterea sărăciei energetice

Noile norme se aplică retroactiv măsurilor de la 1 februarie 2022, cu un număr limitat de excepții. Potrivit comunicatului oficial, măsurile sunt concepute pentru a sprijini investițiile menite să combată sărăcia energetică în cazul gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și microîntreprinderilor.

Măsuri transfrontaliere, transparență și climă

Eurodeputații au convins țările Uniunii să aloce cel puțin 30% din fondurile pe care le cheltuie în cadrul REPowerEU pentru proiecte naționale sau multinaționale care abordează blocajele existente în ceea ce privește transportul, distribuția și stocarea energiei, precum și creșterea fluxurilor transfrontaliere.

De asemenea, au fost introduse noi norme în materie de transparență pentru primii 100 de beneficiari finali în ordinea descrescătoare a finanțării primite. Aceste norme se vor aplica tuturor planurilor de redresare și reziliență.

Principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” ar trebui să se aplice capitolelor din REPowerEU. În același timp, se vor acorda derogări temporare atât pentru măsurile care protejează Uniunea în contextul provocărilor imediate cu care se confruntă în materie de securitate energetică, cât și pentru cele care reduc la minimum prejudiciul potențial împotriva mediului și care nu periclitează obiectivele Uniunii în materie de climă.

Finanțarea

Potrivit comunicatului oficial, din suma de 20 de miliarde de euro de granturi suplimentare propusă de Comisie, opt miliarde vor proveni dintr-o licitație anticipată a certificatelor naționale de emisii din cadrul sistemului Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în timp ce 12 miliarde vor proveni din Fondul pentru inovare. În plus, veniturile realizate prin ETS nu vor putea fi folosite pentru investițiile în combustibilii fosili.

Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, legislația REPowerEU adoptată ieri prevede ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.

De asemenea, prin legislația adoptată, statele membre au posibilitatea să folosească până la 10% din fondurile structurale și de coeziune rămase disponibile din exercițiul financiar 2014 – 2020 în măsuri de sprijin financiar pentru oamenii și companiile care întâmpină cele mai mari dificultăți în plata facturilor la energie.

Următorii pași

Mecanismul de redresare și reziliență este o măsură unică și extraordinară, care se va încheia pe 31 august 2026. Noile norme referitoare la introducerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale de redresare intră în vigoare în ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul precedentMiliardari americani, investiții curate în România, fără implicarea statului. Familiile Păunescu și Păcuraru susțin cluburile de presă și de afaceri
Articolul următorRomânia stă din ce în ce mai prost cu resursele de energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau