Un raport OCDE: salariile scad pe măsură ce forța de muncă este înlocuită de roboți

Apariția firmelor de tehnologie „superstar” din domeniul tehnologiei avansate afectează pachetele salariale ale muncitorilor, se arată într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), publicat miercuri.

Activitatea umană este tot mai mult înlocuită de programe de calculator, roboți sau mașinării și echipamente sofisticate. Un exemplu poate fi și utilizarea dronelor pentru servicii de curierat.

Estimările anuale ale OCDE asupra dinamicii pieței forței de muncă au arătat că salariile, în multe țări pe care le-a examinat organizația amintită, nu țin pasul cu sporul de productivitate înregistrat. Creșterea salariilor după luarea în calcul a inflației a încetinit, în medie, în țările OCDE, la 1,2% față de 2,2% cât era ritmul de dinaintea declanșării crizei financiare globale din 2008.

„Această tendință a creșterii salariale în fața creșterii ocupării forței de muncă evidențiază schimbările structurale ale economiilor noastre pe care criza globală le-a adâncit și subliniază necesitatea urgentă a țărilor de a veni în sprijinul lucrătorilor, în special celor cu un nivel scăzut de calificare”, a declarat secretarul general al OCDE, Angel Gurria, cu ocazia lansării raportului anual al organizației la Paris.

OCDE a declarat că țările care se confruntă cu un declin al vitezei creșterilor veniturilor au avut parte, în același timp, de câștiguri pe parte de flux de numerar pentru firmele „superstar”, cele care se bazează preponderent pe tehnologie și, concomitent, pe un număr de angajați care se află sub media restului sectoarelor.

Educația face diferența, conform OCDE

Raportul a susținut că o „distrugere creativă” (creative destruction, n.r.) a fost provocată de companiile de tehnologie și că aceasta a afectat în special țările și industriile cu locuri de muncă slab calificate și cu un grad înalt de repetitivitate. Astfel, OCDE pune degetul pe rană, aducând în prim plan nivelul redus al educației forței de muncă din respectivele țări.

Organizația a avertizat că progresele tehnologice ar putea consolida un scenariu definit prin sintagma „câștigătorul obține maximul de beneficii” în timp ce salariile angajaților s-ar putea decupla complet de productivitate. Aceasta a adăugat că, pe măsură ce marile companii de tehnologie continuă să prospere, guvernele ar trebui să ia în calcul și aspectele anti-concurențiale.

În cel de-al patrulea trimestru din 2017, singurele țări membre OCDE care au înregistrat o creștere a salariilor mai peste decât medie au fost Canada și Franța. La celălalt capăt al spectrului, Spania, Italia și Australia au consemnat scăderi ale veniturilor.

Măsurile propuse de OCDE includ, printre altele, o reprezentare sindicală mai puternică pentru angajați, precum și investiții sporite în educație și nivelul competențelor.

Articolul precedentIMM-iștii reclamă impuneri aberante precum analiza de risc la securitate fizică
Articolul următorOamenii de afaceri: Parlamentul „adâncește nesiguranţa cetăţenilor şi neîncrederea mediului privat”

Comments are closed.