România are un preț mai mare la litrul de lapte față de Franța. Este vorba de un produs ce se regăsește în coșul zilnic de cumpărături.

Un litru de lapte proaspăt integral (echivalentul a 3,5% grăsime în România), sub marca proprie a Carrefour costă 1,45 de euro în România, faţă de 1,19 euro în Franţa sau Belgia, 1,02 euro în Spania şi doar 0,76 euro în Polonia, arată o analiză a presei economice.

Când vine vorba de salarii, un român câştigă în medie lunar 900 de euro net, de 2-3 ori mai puţin ca un francez, un spaniol sau un belgian. 

A fost ales retailerul Carrefour pentru că există magazine online ale companiei în fiecare dintre pieţele principale din Europa.

Situaţia nu este însă singulară, ea fiind valabilă în cazul tuturor reţelelor. În timp ce preţurile cresc accelerat – litrul de lapte costând acum de aproape două ori mai mult decât acum 2-3 ani – fermele româneşti au avut în 2021 o producţie de 41,7 milioane de hectolitri de lapte, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

Mai mult, importurile de lapte şi smântână au sărit de 100 milioane euro în 2021, valoare care s-a dublat într-un deceniu, potrivit Mediafax.

Articolul precedentSURSE: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, audiat la DNA
Articolul următorIlfov. Pasajul ce traversează Centura Capitalei va intra în reparații. Traficul de la A1 va fi îngreunat pe perioada lucrărilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau