Guvernele statelor din Uniunea Europeană, Parlamentul şi Comisia Europeană au ajuns luni noaptea la un acord referitor la bugetul anului 2020, care creşte cheltuielile pentru combaterea schimbărilor climatice, protecţia graniţelor UE şi înfiinţarea propriului sistem de sateliţi, transmite Reuters.

Bugetul pentru 2020 este ultimul plan anual de cheltuieli din actualul exerciţiu bugetar pe şapte ani, care este egal cu 1% din Produsul Naţional Brut al blocului comunitar format din 28 de state.

Pentru anul viitor, UE s-a angajat că finanţeze proiecte în valoare de 168,7 miliarde de euro (186,8 miliarde dolari), din care 21% va merge către măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Bugetul aferent anului 2020 prevede 60 de miliarde de euro pentru susţinerea fermierilor, pisciculturii şi a biodiversităţii şi aproape 59 de miliarde de euro pentru reducerea diferenţelor economice şi sociale dintre regiunile europene.

Alte aproape 25 de miliarde de euro vor fi alocate pentru susţinerea cercetării şi inovaţiei în UE, programe de aducaţie pentru tineri, companii mici şi mijlocii şi programul satelitar Galileo, care va permite independenţa UE de sistemul american Global Positioning System (GPS).

O sumă de 14 miliarde de euro va finanţa securitatea UE, ajutoarele umanitare şi noua gardă europeană pentru frontiere, care va avea 10.000 de angajaţi operaţionali şi echipamente proprii pentru gestionarea graniţelor externe ale UE.

Următorul buget pe 7 ani al UE va începe din 2021 şi se va încheia în 2021. Viitorul buget este negociat dur pentru că nu va mai include Marea Britanie, care este un contributor net important, Londra intenţionând să iasă din UE pe 31 ianuarie 2020.

Dacă nu va avea loc un acord până la sfârşitul anului viitor referitor la acoperirea golului de finanţare lăsat de ieşirea Marii Britanii din UE, bugetul pentru 2020 convenit luni va fi folosit şi în 2021, până când va fi stabilit noul plan de cheltuieli pe termen lung.

Articolul precedentSindicatele și patronatele din bănci au semnat un acord
Articolul următorRomânia, cea mai dinamică piaţă auto din Europa, în octombrie