Ministrul Muncii și Protecției Sociale a dat din nou asigurări, miercuri, că nici vârsta de pensionare și nici stagiul de cotizare nu vor crește. Pe de altă parte, Raluca Turcan a invocat modelul european, care încearcă să descurajeze ieșirea timpurie la pensie și să  stimuleze rămânerea în activitate.

„Stagiul minim de cotizare rămâne 15 ani si acesta va fi o condiție pentru accesarea sistemului de pensii. În momentul de față avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială, însă pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cozitare de 15 ani. Acest stagiu va fi păstrat, la fel cum intenționăm să păstrăm și durata stagiului complet de cotizare de 35 de ani”, a afirmat Trucan.

„Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, nici nu îl mărim, nici nu luăm în calcul reducerea stagiului complet de cotizare. Avem însă ca prioritate stimularea menținerii în activitatea profesională. (….) România si Grecia fiind singurele tari din UE care in materie de pensii aplică doar partea de penalizare atunci când oamenii accesează pensia anticipată. Cred ca este momentul să intrăm în rândul țărilor care au penalizări când ieși mai devreme la pensie decat stagiul complet de cotizare și vârsta standard de cotizare, dar si stimulente de mentinere în activitatea profesională”, a precizat ministrul Muncii.

Acest lucru ar urma să fie pus în practică prin aplicarea unor variante diferite de calculare a pensiilor în funcție de anii în care o persoană rămâne activă.

„Noi ne-am propus ca la mijlocul anului viitor să avem o primă variantă a celor două proiecte, legea pensiilor si legea salarizarii, iar undeva spre finalul anului viitor Parlamentul să le și adopte”, a afirmat Turcan.

Articolul precedentRomânia și-a asigurat miercuri 86% din consum din energie verde
Articolul următorPNRR, la FINAL. Florin Cîțu: Împrumuturile merg doar în investiții, nu în consum. România are nevoie de reforme. CUM sunt împărțiți banii UE