Preşedintele american Donald Trump a sugerat miercuri că Uniunea Europeană a depăşit măsura dând în judecată companii de tehnologie americane precum Facebook şi Google, divizie a grupului Alphabet, afirmând că acţiunile legale împotriva companiilor respective ar trebui să fie de competenţa Staatelor Unite, transmite Reuters.

”Urăşte Statele Unite poate mai mult decât oricare altă persoană pe care am întâlnit-o vreodată”, a afirmat Trump într-un interviu acordat Fox Business Network, referindu-se la comisarul pentru Concurenţă al UE Margrethe Vestager. Biroul acesteia a refuzat să comenteze.

Autoritatea pentru concurenţă a Europei a adoptat o poziţie dură faţă de Google, pe care în ultimii ani a amendat-o de trei ori, cu o sumă totală de 9 miliarde de dolari.

Într-un acord convenit în 2017 cu UE, Google a acceptat să plătească 2,7 miliarde de dolari pentru închiderea unei investigaţii în care compania era acuzată că a canalizat în mod incorect afaceri către platforma sa de cumpărături. În luna martie, Google a fost amendată cu 1,7 miliarde de dolari într-un caz axat pe practicile ilegale legate de publicitatea afişată în rezultatele căutărilor, în perioada 2006-2016.

”Ceea ce face ţării noastre. Ne dă în judecată companiile. Noi ar trebui să dăm în judecată Google şi Facebook şi alte companii, ceea ce probabil că vom face. Dau în judecată Apple pentru miliarde de dolari. Dau în judecată pe toată lumea”, a spus Trump.

Preşedintele american a reluat acuzaţiile referitoare la modul în care Europa tratează Statele Unite. Pe care îl consideră mai rău decât în cazul Chinei când vine vorba despre comerţ.

”Fac aproape imposibile afacerile reciproce”, a afimat Trump.

Sistemul UE în domeniul concurenţei este diferit de cel al Statelor Unite, autorităţile lansând investigaţii, iar apoi decizii. Companiile pot contesta apoi acele decizii în justiţie.

Trump şi-a reiterat şi punctul de vedere că firmele de media socială discriminează conservatorii.

Guvernul american este pe cale să investigheze dacă Amazon.com, Apple, Facebook şi Google se folosesc în mod ilegal de puterea deţinută pe piaţă, au declarat surse apropiate situaţiei la începutul lunii iunie. Investigaţia împotriva unora dintre cele mai mari companii din lume ar fi fără precedent.

”Ar trebui să fie date în judecată”, a afirmat Trump.

Casa Albă a anunţat miercuri că va găzdui un summit pentru media socială pe 11 iulie. Nu este clar cine va participa.

viewscnt

Articolul precedentVodafone primește undă verde să cumpere UPC
Articolul următorUE pune la cale un sistem de comerț cu Iranul, care să evite sancțiunile SUA