Trump a bătut palma cu Putin: SUA și Rusia vor controla prețul petrolului

Volatilitatea ridicată a prețului petrolului ar putea fi controlată, Moscova și Washingtonul putând colabora în acest scop, a spus Vladimir Putin după întâlnirea istorică cu Donald Trump, de la Helsinki.

Rusia a colaborat cu OPEC (organizația țărilor exportatoare de petrol) și cu alte țări producătoare încă din 2017 pentru a gestiona aproape jumătate din aprovizionarea cu petrol a lumii. Țările respective au luat măsuri după ce prețurile la țiței s-au diminuat, în 2016, la niveluri minime ale ultimilor 12 ani, punând presiuni asupra economiilor dependente de petrol și falimentând sute de companii energetice din SUA.

Statele Unite nu pot face parte din acest cartel, deoarece legislația americană interzice companiilor să colaboreze în vederea stabilirii prețurilor.

Cu toate acestea, Putin a sugerat că este posibilă o formă de cooperare între cele două națiuni, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o, luni, împreună cu președintele Donald Trump, la Helskinki.

„Cred că noi, ca o mare putere în zona de petrol și gaze, și Statele Unite, de asemenea, ca o mare putere de petrol și gaze, am putea lucra împreună la reglementarea piețelor internaționale, pentru că nici unul dintre noi nu este interesat în realitate de scăderea prețurilor”, a declarat Vladimir Putin.

„Dar nu ne interesează nici creșterea prețurilor pentru că, în acea situație, vor fi drenate o mulțime de resurse din toate celelalte sectoare ale economiei, astfel încât avem spațiu de cooperare din acest punct de vedere”, a mai spus el.

De asemenea, Trump a cerut, în repetate rânduri, ca OPEC să tempereze costurile cu combustibilul, după ce cotațiile petrolului au consemnat o creștere substanțială în acest an. Ca urmare, țările membre OPEC și Rusia au fost de acord, luna trecută, să crească producția zilnică de țiței pentru a compensa scăderea producției din Venezuela și a sancțiunilor impuse de SUA împotriva Iranului, al cincilea producător mondial de petrol.

Spre finalul sesiunii de tranzacționare nord-americane, țițeiul WTI (West Texas Intermediate) scădea cu 3.75% la 68,35 de dolari pe baril, în timp ce barilul de țiței Brent plonja cu peste 4,2% la 72,16 dolari.

În plus față de cele declarate de Putin, la această scădere au contribuit și cele spuse de Steve Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane, cu referire la exporturile iraniene de țiței: „Dorim ca achizițiile de petrol din Iran să scadă la zero dar, în anumite cazuri, acolo unde nu se poate face asta peste noapte, vom lua în considerare anumite exceptări de la sancțiuni”, conform Reuters.

Articolul precedentBitcoin crește pe speculații. Reglementatorii devin vigilenți
Articolul următorVâlcov a găsit vinovații pentru scumpirea creditelor: băncile și ROBOR

Comments are closed.