Consumul total de gaze înregistrat în Sistemul Naţional de Transport (SNT) s-a situat în 2019 la nivelul de 65,2 milioane metri cubi, fiind pentru prima dată când acest procent a scăzut sub 0,5% şi a atins un minim istoric de 0,49 % din totalul gazelor naturale vehiculate, comparabil cu cel al celor mai mari şi performanţi operatori de transport şi sistem (OTS) din Uniunea Europeană, informează Transgaz.

„Pentru a se ajunge la aceasta performanţă, începând cu anul 2013, managementul privat a elaborat, aprobat şi implementat mai multe programe de măsuri de reducere a consumurilor tehnologice, printre care: program de măsuri al SNTGN Transgaz SA pentru reducerea consumului tehnologic cauzat de erorile aferente sistemelor de măsurare şi program prioritar de reducere a consumurilor tehnologice în perioada 2013-2017 şi respectiv 2017-2021”, precizează reprezentanţii companiei.

Măsurile implementate de Transgaz, au dus la reducerea consumului total de gaze din SNT şi realizarea de economii consistente la bugetul companiei, astfel în anul 2019 înregistrându-se faţă de anul 2018 o economie de 16 milioane mc gaze naturale (65,2 milioane mc gaze naturale consum tehnologic în anul 2019 faţă de 81 milioane mc consum tehnologic în anul 2018).

Potrivit reprezentanţilor companiei, consumul de gaze naturale din SNT a fost redus permanent, de la 3,12% în anul 2001 la 0,49% în anul 2019, acest nivel reprezentând minimul istoric.

Conform sursei citate, reducerea continuă a consumului tehnologic s-a realizat prin punerea în practică a programelor de mentenanţă desfăşurate (reparaţii, revizii, înlocuiri ale pieselor şi/sau ale echipamentelor uzate, activităţii de întreţinere), programe ce asigură exploatarea şi întreţinerea în condiţii de sigurantă a infrastructurii SNT, continuitatea transportului de gaze naturale în condiţii de securitate, fără evenimente deosebite (explozii, scăpări masive de gaze), „contrar unor opinii apărute în spaţiul public prin care se afirmă că peste 70% din conducte sunt învechite şi trebuie înlocuite”.

SNTGN Transgaz SA subliniază că va continua implementarea acestor măsuri pentru reducerea consumului tehnologic şi se preocupă de identificarea şi altor măsuri care să contribuie la reducerea emisiilor de carbon, a poluării, la securitatea oamenilor şi protecţia mediului.

Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) şi răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii de calitate, siguranţă, eficienţă economică şi protecţie a mediului înconjurător. În îndeplinirea misiunii asumate, compania desfăşoară activitatea de transport gaze naturale în conformitate cu prevederile legislaţiei şi reglementărilor europene şi naţionale în vigoare privind transportul gazelor naturale prin conducte.

Articolul precedentDacia a avut cel mai bun an din istoria sa
Articolul următorFMI avertizează: Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică