În 2018, volumul de aur cumpărat de băncile centrale a crescut la cel mai înalt nivel față de acum aproape o jumătate de secol în urmă.

Această tendință a continuat și în acest an, februarie fiind luna cu cea mai ridicată valoare de achiziții din ultimele patru luni. Iată cât de mult a avut fiecare țară la începutul lunii aprilie 2019, potrivit ultimelor date disponibile ale Fondului Monetar Internațional și ale Consiliului Mondial de Aur.

10. India

Rezerve oficiale de aur: 608,7 tone

Procentul rezervelor valutare în aur: 6,4%
Pe măsură ce economia globală încetinește, piețele emergente încearcă să crească exploatațiile metalului galben. În India, rezervele au crescut constant din august anul trecut.

9. Olanda

Rezerve oficiale de aur: 612,5 tone

Procentul rezervelor valutare în aur: 65,9%
Olanda sa mutat, de asemenea, pentru a-și aduce rezervele de aur mai aproape de casă în ultimii ani. În 2014, banca centrală olandeză a declarat că repatrierea unor participații din New York ar avea „un efect pozitiv asupra încrederii cetățenilor”.

8. Japonia

Deținerile de aur: 765,2 tone

Procentul rezervelor valutare în aur: 2,5%
Ponderea Japoniei în rezervele valutare la nivel mondial a crescut la un nivel de 15 ani, la 5,2% anul trecut, potrivit FMI. Dar aurul reprezintă doar o parte relativ mică din acel, aproximativ același procent ca și China.

7. Elveția

Deținerile de aur: 1.040 de tone

Procentul rezervelor valutare în aur: 5,5%

Cu o populație de aproximativ 8,4 milioane de locuitori, se spune că Elveția are cele mai mari rezerve de aur pe cap de locuitor.

6. China

Dețineri de aur: 1.874,3 tone

Procentul rezervelor valutare în aur: 2,5%
În timp ce China urmărește măsuri de stimulare pentru a atenua lovitura unei încetiniri așteptate de mult timp, banca centrală și-a majorat constant rezervele de aur. Marca a marcat a patra lună consecutivă de câștiguri.

5. Rusia

Deținerile de aur: 2 150,5 tone

Procentul rezervelor valutare în aur: 19,1%
În încercarea de a reduce dependența de activele americane, Rusia a cumpărat mai mult de metal galben. Rezervele sale au crescut de patru ori în ultimul deceniu, potrivit Bloomberg.

4. Franța

Deținerile de aur: 2.436 de tone

Procentul rezervelor valutare în aur: 61,1%
Anul trecut, Reuters a raportat că Banca Franței a început să lucreze pentru îmbunătățirea calității rezervelor sale de aur. Această mișcare a fost menită să-i ajute să facă comerț pe piața internațională.

3. Italia

Deținerile de aur de stat: 2,451,8 tone

Procentul rezervelor valutare în aur: 66,9%
În urma creșterii populistei 5 Star Movement, viitorul metalului galben din Italia pare incert. La începutul acestei luni, Roma a propus ca proprietatea oficială a rezervelor de aur să fie transferată publicului de la Banca Italiei.

2. Germania

Deținerile de aur ale statului: 3 369,7 tone

Procentul rezervelor valutare în aur: 70,6%
Germania a repatriat aurul în valoare de miliarde de dolari în 2017, o mișcare a băncilor centrale din zona euro pentru a spori încrederea publicului. Unele dintre rezervele sale au avut loc anterior la Paris și New York.

  1. Statele Unite

Rezerve oficiale de stat: 8133,5 tone

Procentul rezervelor valutare în aur: 74,9%
Statele Unite au raportat că dețin rezerve mult mai mari de aur decât alte țări – peste două ori față de celelalte două țări împreună. Între anii 1913 și 1961, Rezerva Federală era obligată să dețină aur egal cu până la 40% din valoarea monedei.

România, rezerve mai mari decât vecinii

Cantitatea de aur a fluctuat însă în perioda imediat de după război (de la 72,4 tone, în 1957, la doar 7,2 tone în 1952) fiindcă aurul a fost folosit la stingerea obligațiilor externe, dar rezerva a fost treptat refăcută, astfel încât în 1965, aurul din străinătate reprezenta 24,7 tone, iar în 1971 – 44,9 tone.

În anii ’80 s-au complicat lucrurile din cauza dorinței lui Ceaușescu de a stinge datoria externă, astfel că, potrivit lui Adrian Vasilescu, „în 1986 nu a mai rămas în străinătate niciun gram de aur”, iar în tezaurul din țară mai erau doar puțin peste 42 de tone. „Din dispoziția lui Ceaușescu, BNR a mai cumpărat până în 1989, încă 17,6 tone de aur”, a mai precizat Vasilescu.

Potrivit unei informări recente a Băncii Naționale a României, la 31 martie 2019, rezerva de aur a României se menține la 103,7 tone, iar valoarea acesteia, în condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, se ridică la 3,835 miliarde de euro.

În total, rezervele internaționale ale României, care înseamnă atât valutele, cât și aurul, se ridică la aproape 36,4 miliarde de euro.

La Banca Angliei se află circa 60% din rezerva de aur (61 de tone), iar Banca Națională a României plătește 309.000 de lei pentru păstrarea aurului la Londra, potrivit Raportului pe 2017 al BNR, ceea ce echivalează cu aproape 66.000 de euro anual.

Articolul precedentIndicele ROBOR la 3 luni, în ușoară scădere
Articolul următorSalariații-cheie din România pot deveni acționari în condiții mai mai avantajoase decât în Ungaria și Polonia