În mod surprinzător, Așgabat, capitala Turkmenistanului, este cel mai scump oraș din lume pentru muncitorii din străinătate, potrivit sondajului Mercer Cost of Living din acest an. Raportul anual clasifică 209 de orașe pe baza costului comparativ al cheltuielilor, inclusiv locuințe, transport, mâncare și divertisment, New York City fiind folosit ca o comparație de bază.

Capitala Turkmenistanului, care a ocupat locul doi pe lista de anul trecut, este o prezență însolită în Top 10, care cuprinde, în principal, centre internaționale de afaceri precum Hong Kong (cel mai scump oraș de anul trecut și al doilea cel mai scump în acest an), Tokyo (numărul patru în 2021) , Zurich (numărul cinci în 2021) și Singapore (numărul șapte).

Criza financiară din Turkmenistan, care a dus la lipsa de alimente și la hiperinflație, este citată de Mercer drept motivul pentru care costul vieții în capitala Așgabat a crescut în ultimii doi ani.

Poate că cea mai mare schimbare față de sondajul Mercer de anul trecut face ca Beirut să aibă un salt spectaculos, de pe poziția 45, în 2020, la al treilea cel mai scump oraș pentru expați în 2021.

Conform Mercer, criza economică a Libanului a fost amplificată de pandemia Covid-19 și de explozia din Portul Beirut din august anul trecut.

Între timp, pe măsură ce moneda euro a câștigat aproape 11% față de dolarul SUA, orașele europene au fost clasificate comparativ mai scumpe decât cele din SUA. Acest lucru a dus ieșira metropolei New York din top 10 la Mercer, în timp ce Parisul a urcat în clasament, de pe poziția 50, în 2020, la numărul 33, în 2021.

În mod similar, aprecierea dolarului australian a făcut ca orașe Sydney și Melbourne să urce în clasamentul Mercer.

În ceea ce privește cele mai ieftine orașe pentru muncitorii din străinătate, clasamentul Mercer indică Tbilisi, Georgia (numărul 207), Lusaka, Zambia (numărul 208) și Bișkek, Kârgâzstan (numărul 209).

Top 10. Cele mai scumpe orașe pentru expați în 2021
Așgabat (Turkmenistan)
Hong Kong (China)
Beirut (Liban)
Tokyo (Japonia)
Zurich (Elveția)
Shanghai (China)
Singapore
Geneva (Elveția)
Beijing (China)
Berna (Elveția)

 

 

Articolul precedentRomânia importă muncitori filipinezi
Articolul următorViața în Capitală riscă să devină un lux. Cum a ajuns Bucureștiul atât de scump