Tetik (Banca Transilvania): ROBOR-ul va creste, dar vă rămâne sub rata creșterii economice şi a inflației

Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, estimează că indicele ROBOR-ul va creste, dar că nivelul acestuia vă rămâne sub rata creșterii economice, pe de o parte, dar și sub nivelul ratei inflației, pe de altă parte. Declarația a fost făcută cu ocazia deschiderii oficiale a ședinței de tranzacționare dedicată primei emisiuni de obligațiuni Banca Transilvania listată la Bursa de Valori București.

„ROBOR-ul va crește în continuare, aceasta este prognoza noastră, dar exact cum s-a discutat foarte mult la Bankers Summit, eu nu cred că e ceva nou”, a declarat Tetik, conform Agerpres. „De fapt noi abia acum discutăm de un nivel al dobânzilor care este peste LIBOR-ul american. Trebuie să vorbim despre dobânzi reale, când comparăm cu inflația, comparăm cu creșterea economică și, din punctul acesta, de vedere considerăm că rata de referință poate merge spre 3% și ROBOR-ul s-ar putea să ajungă aproape de 4%. Astăzi este sub rata de creștere economică, sub creșterea salarială. Dobânda în sine este fie un rezultat, fie este un instrument utilizat gestionarea inflației. Ce am dori mai mult: să cumpărăm pâine cu 10% mai scumpă, dar dobânda să fie 1%, sau dobânda să fie 3% ca să putem să cumpărăm mărfuri și utilități la un preț decent, cu o inflație scăzută’, a completat Omer Tetik.

De asemenea, acesta a afirmat că indicele ROBOR-ul, cel mai probabil, va rămâne sub rata creșterii economice și cea a inflației.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a continuat să crească în perioada recentă, ajungând vineri la 3,39%, conform datelor furnizate de Banca Națională a României.

Articolul precedentAtenție unde plecați în țară. Coduri galbene și portocalii în 32 de județe.
Articolul următorRomânia, inclusă pe lista bacteriei ucigașe din legumele congelate vândute în Europa

Comments are closed.