Eugen Teodorovici conduce, vineri, ședința miniștrilor de Finanțe din cadrul UE. Ministrul român de Finanțe participă și la un dejun de lucru la care se discută o temă sensibilă pentru Guvernul român – mobilitatea forței de muncă în UE.

 

 

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, conduce vineri lucrările Consiliului UE pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), întâlnirea periodică a miniștrilor de finanțe din UE, informează ministerul de Finanțe.

Pe agenda reuniunii figurează subiecte precum Directiva privind structurile accizelor la alcool şi băuturi alcoolice, Directiva privind regimul general al accizelor, impozitarea serviciilor digitale, revizuirea listei UE referitoare la jurisdicţiile necooperante, Semestrul European.

Ministrul român va participa tot vineri şi la un dejun de lucru alături de miniştrii Finanţelor din UE, temele în discuţie fiind arhitectura Uniunii Economice şi Monetare din perspectiva noului Program pentru Sprijinirea Reformelor şi efectele mobilităţii forţei de muncă în interiorul UE.

Ministrul Teodorovici a venit în noiembrie anul trecut cu o propunere controversată care a aruncat în aer diaspora: românii ar trebui să aibă drept limitat de lucru în străinătate, pe baza unui singur permis de muncă, valabil pentru maximum 5 ani într-o anumită ţară, spunea atunci ministrul român.

Peste câteva luni, Teodorovici a anunțat că Guvernul va iniția negocieri cu toate statele membre UE pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă atât nevoii, cât și dorinței de revenire acasă a celor plecați la munca în străinătate.

„Mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu, atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, spunea Teodorovici, pe 7 aprilie, în cadrul unei ședințe Ecofin de la București.

Tot vineri, Teodorovici va participa şi la lucrările Dialogului Economic şi Financiar dintre UE şi Balcanii de Vest şi Turcia.

Articolul precedentCuc promite că face într-un an mai mulţi kilometri de autostradă decât în 3 ani
Articolul următorDe ce sunt cartofii scumpi? Ministrul Agriculturii a găsit răspunsul!