Dacă China ar invada Taiwanul, atunci cea mai avansată fabrică de cipuri din lume, TSMC, ar deveni inoperabilă, a declarat preşedintele acesteia, Mark Liu, într-un interviu în limba engleză acordat CNN săptămâna aceasta, relatează CNBC, citat de News.ro.

În interviul nedatat, Liu a spus că, dacă Taiwanul ar fi invadat de China, fabrica producătorului de cipuri nu ar putea funcţiona, deoarece se bazează pe lanţurile globale de aprovizionare.

”Nimeni nu poate controla TSMC prin forţă. Dacă luaţi o forţă militară sau o invazie, veţi face fabrica TSMC neoperabilă. Deoarece aceasta este o unitate de producţie atât de sofisticată, depinde de conexiunea în timp real cu lumea exterioară, cu Europa, cu Japonia, cu SUA, de la materiale la produse chimice, la piese de schimb, la software de inginerie şi diagnosticare”, a spus Liu.

TSMC este cel mai avansat producător de cipuri din lume, care fabrică procesoare pentru companii americane, între care se află şi Apple şi Qualcomm.

TSMC produce cipurile Apple din seria A şi seria M şi deţine peste 50% din piaţa mondială de  semiconductori.

Comentariile au fost publicate în contextul amplificării tensiunilor dintre China şi Taiwan în ultimele zile, ca urmare a vizitei pe care o face la Taipei preşedintele Camerei Camerei, Nancy Pelosi.

Pe de altă parte, președintele Biden a semnat marți legea Chips and Science Act, care alocă stimulente de miliarde de dolari pentru a construi fabrici de cipuri în SUA.

Articolul precedentNicolae Ciucă: Facturile nu SE VOR DUBLA, dar nici nu putem să reducem mai mult prețurile
Articolul următorPremierul Nicolae Ciucă a cerut CONTROALE ample pe piața energiei: prețuri exagerate la distribuitori