Tendințe noi în cererea de spații comerciale. Vezi căte milioane de metri pătrați sunt disponibili (studiu)

Stocul național de spații de retail moderne a ajuns la circa 3,5 milioane de metri pătrați, iar  16 noi proiecte de retail, dintre care 11 noi și 5 extinderi în construcții existente, vor fi
livrate în 2018 și 2019, însumând circa 302.100 metri pătrați, potrivit unei analize CBRE.

Principalele tendințe pe segmentul de retail sunt creșterea zonei de food court, mărirea și
diversificarea spațiilor destinate divertismentului, îmbinareacomponentelor de online
și offline în funcționarea magazinelor, schimbarea structurii segmentului de retail se reflectă și în scăderea numărului de proiecte noi, în favoarea extinderilor și renovărilor.

Spațiiledestinate comercializării și consumării preparatelor alimentare au ajuns să ocupe o
suprafață mult mai mare față de anii precedenți. Conform reprezentanților CBRE, stocul modern de spații de retail se situează în prezent la circa 3,5 milioane de metri pătrați, dintre care aproximativ 1,1 milioane de metri pătrați se află în București. În 2018 și 2019 sunt programate pentru livrare, în București și în țară, 16 proiecte de retail, care vor însuma o suprafață de circa 302.100 metri pătrați.

În prezent, la nivel național sunt în dezvoltare 11 noi proiecte de spații de retail, cu date de
finalizare în 2018 și 2019.

Patru proiecte dezvoltate de NEPI, care totalizează 74.100 metri pătrați închiriabili șivor fi livrate în Satu Mare, Sibiu, Târgu Mureș și Vaslui, Patru proiecte dezvoltate de Prime Kapital care însumează 59.600 m 2 suprafață închiriabilă și vor fi livrate în Roman, Focșani, Slobozia, Balotești, un proiect dezvoltat de AFI Europe în Brașov, cu o suprafață închiriabilă de 45.000 m 2, un proiect dezvoltat de Element Development în Bistrița, cu o suprafață închiriabilă de 15.000 m 2 , deja finalizat, și un proiect cu o suprafață închiriabilă de 8.800 m 2 , dezvoltat la Mioveni de Mitiska REIM.

În ceea ce privește extinderile, în 2018 și în 2019 sunt programate  livrări, în cinci
proiecte: 47.000 m 2 dezvoltați de Iulius Mall în Timișoara, în cadrul Openville; 22.100 m 2 dezvoltați de Catinvest în Craiova, în Electroputere Parc; 16.5000 m 2 dezvoltați de Nova Imobiliare în București, în Colosseum Retail Park; 6.000 m 2 dezvoltați de Prodplast Imobiliare în București, în Veranda Shop-Stay, 8.000 m 2 dezvoltați de NEPI în Ploiești, în Ploiesti Shopping City.

“Una dintre tendințele importante pe care le-am remarcat este scăderea numărului de noi centre comerciale aflate în construcție și creșterea numărului proiectelor de extindere sau reamenajare. Un alt trend major este și schimbarea tipului de expunere a chiriașilor. Zonele de food court și cele destinate relaxării devin punctele de atracție. Astfel, în afară de diversificarea și mărirea food court-ului, asistăm și la apariția tot mai multor spații destinate experiențelor de realitate virtuală, jocurilor de aventură de tip escape rooms, diferitelor sporturi cum sunt: cățărările, săriturile pe trambuline, surfingul și scufundările”, a declarat Carmen Ravon, Head of Retail Leasing al CBRE Romania.

În ultima perioadă s-a remarcat și o schimbare în ceea ce privește utilizarea spațiilor de către magazine. Acestea își măresc suprafața destinată unei singure unități, în detrimentul deschiderii de noi magazine în alte centre comerciale. Spațiile sunt folosite atât pentru vânzare, cât și pentru expunere, în vederea sprijinirii componentei de comerț online. Creșterea accelerată a achizițiilor online este astfel susținută și integrată în activitatea offline.

“Magazinele devin din ce în ce mai mari, funcționând atât ca spațiu de vânzare, cât și ca
showroom pentru susținerea comerțului online. În acest mod, componenta online și offline se sprijină reciproc în economia unui centru comercial, determinând nevoia de spații mai mari, deci de extinderi și reamenajări. Această tendință este firească în era tehnologiei, a aplicațiilor mobile prin care poți beneficia de cabine virtuale de probă, în care poți face cumpărături 24/7 și poți fi informat în timp real în legătură cu noile colecții, produse etc ”, a adăugat Carmen Ravon.

Articolul precedentClemență electorală: Amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate în 15 zile
Articolul următorJumătate din angajații din UE lucrează pentru firmele mici. Dar companiile mari generează jumătate din valoarea adăgută

Comments are closed.