Taximetriștii protestează, astăzi, în București, de la ora 9:00 la ora 14:00. Asociația Șoferilor de Taxi București-Ilfov a cerut autorizație pentru 800 de vehicule în Piața Constituției și pentru 150 în fața Guvernului, la Piața Victoriei.

Șoferii de taxi reclamă faptul că firmele și persoanele care fac transport alternativ nu se supun acelorași condiții pe care ei le respectă în ceea ce privește plata taxelor și impozitelor. Într-un comunicat publicat marți, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România – COTAR – afirmă că asociația și companiile Uber și Bolt reprezintă platforme digitale, nu transportatori. Ei intermediază o așa-zisă comandă de la un potențial client către un transportator. Digitalizarea este una, iar transporturile sunt altceva, iar statul român le-a dat voie să funcționeze ca platformă digitală, nicidecum să facă regulile în transportul de persoane, reclamă COTAR.

Jandarmeria, măsuri de siguranță publică

Miercuri, 07 februarie 2024, în intervalul orar 09:00-14:00, Jandarmeria Capitalei, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, va lua măsuri pentru asigurareaunui climat de siguranţă la nivelul Capitalei, respectiv pentru asigurarea ordiniipublice şi protecţiei participanţilor la adunarea publică organizată de Asociația Șoferilor de Taxi București-Ilfov, în Piața Victoriei și Piața Constituției.

Manifestația a fost declarată şi avizată în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor deOrganizare a Adunărilor Publice din Primăria Municipiului București, astfel:

PIAȚA CONSTITUȚIEI- între orele 07:00 – 09:00, afluirea cu maximum 800 de autovehicule (taximetre) înparcarea din Piața Constituției;- între orele 09:00 – 14:00, adunare publică în Piața Constituției;- între orele 14:00– 15:00, defluirea totală a participanților, individual.

PIAȚA VICTORIEI- între orele 07:00 – 09:00, afluirea cu maximum 150 de autovehicule (taximetre) înPiața Victoriei – alveola media și centrală;- între orele 09:00 – 14:00, adunare publică în Piața Victoriei – alveola media;- între orele 14:00– 15:00, defluirea totală a participanților, individual.

Subliniem faptul că mijloacele de transport folosite la adunarea publică de protest vor fiîndrumate și parcate sub supravegherea forțelor de ordine, gradual, până la ocupareaspațiului destinat parcării acestora, atât în Piața Victoriei, cât și în Piața Constituției.

De asemenea, din discuțiile purtate cu organizatorul, a reieșit faptul că nu vor fiagreate în cadrul manifestației persoane sau grupuri de persoane care nu fac partedin rândul celor care desfășoară activități de transport de tip „taxi”.

În conformitate cu protocolul încheiat în Comisia de Avizare a Adunărilor Publicedin cadrul Primăriei Municipiului București, organizatorul adunării publice deprotest are obligația de a transmite către Jandarmeria Capitalei și Poliția Capitalei lista cu autovehiculele participante la manifestație (numărul de auto, nume, prenumeși număr de telefon al persoanei responsabile pe fiecare punct de acces în municipiul București).

Conform prevederilor Legii nr. 60 din 1991 (republicată) privind organizarea șidesfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, adunărilepublice trebuie să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, cu protecția participanților și amediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, atransportului în comun, cu excepția celor autorizate, funcționarea instituțiilor publice sauprivate, a celor de învățământ, cultură și sănătate, a unităților economice ori să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranțapersoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public, și nu pot fi continuate după ora 23:00, caz în care intră sub incidența dispozițiilor Legii nr.61/1991 (republicată) pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme deconviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare.Jandarmeria Capitalei recomandă persoanelor care vor participa la această manifestație, dar şi celorlalţi cetăţeni, să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, săadopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictelede orice natură și să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi, dacă observă persoanecare au un comportament antisocial.

De asemenea, din raţiuni de siguranţă publică, recomandăm participanţilor să nuvină cu bagaje sau genţi voluminoase. Potrivit prevederilor Legii nr. 60 din 1991 (republicată) privind organizarea șidesfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, organizatoriiadunărilor publice au obligațiile legale de a respecta condițiile de acces ale participanțilorla adunările publice, locul, traseul de deplasare și intervalul orar de desfășurare a acestora.

Totodată, în conformitate cu prevederile legii anterior menționate, participanții laadunările publice trebuie să respecte recomandările făcute de organizator,împuterniciții acestuia sau organele de ordine, să se abțină de la acțiuni de natură aîmpiedica desfășurarea normală a adunărilor publice și să nu incite la asemeneaacțiuni prin viu grai sau alte mijloace audiovizuale. În situația apariției unor persoane sau grupuri de persoane cu comportamentagresiv, rugăm organizatorii, precum și pe ceilalți participanți de bună-credință, să sedelimiteze de acțiunile acestora și să indice de îndată zona lor de manifestare forțelorde ordine prezente la fața locului, în vederea luării măsurilor legale care se impun.

Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, este interzisă şi constituie infracţiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentruacţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.

Ca măsură preventivă, pentru descurajarea și probarea eventualelor fapte antisociale care pot periclita caracterul pașnic al adunărilor publice, jandarmii vor efectua fotografii și filmări operative pe tot parcursul desfășurării evenimentelor, cu mijloacele tehnice din dotarea unității, conform cadrului legal în vigoare.

Jandarmeria București va asigura protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic. Astfel, facem apel atât la cei prezenți, cât și la ceilalți cetățeni să fie responsabili și îi asigurăm că siguranța lor este prioritatea noastră, a transmis instituția.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentLicența pentru Roșia Montană, prelungită până în iunie 2024. Cine e miliardarul cu legături obscure în România
Articolul următorOfertele de preț pe piața energiei au scăzut brusc, după ce Comisia Europeană și-a exprimat suspiciuni în legătură cu nivelul prețurilor din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau