Chiar dacă anul 2018 a fost unul dificil pentru piața bancară, din cauza dselor schimbări legislative, începând cu celebra „taxă pe lăcomie” și terminând cu ingerințele guvernului în piața finaciar-bancară, grupul Banca Transilvania a reușit o creștere cu 35% a veniturilor opreaționale.

Grupul Banca Transilvania (BT) a anunţat, miercuri, că a înregistrat anul trecut, faţă de anul anterior, un avans de 35,28% al veniturilor operaţionale, la 3,95 miliarde lei (849 milioane euro), susţinut în special de creşterea veniturilor nete din dobânzi, în condiţiile în care valoarea activelor a ajuns la 77,88 miliarde lei (16,7 miliarde euro).

Astfel, veniturile nete din dobânzi au avansat anul trecut, faţă de anul anterior, cu 45,42%, până la 2,75 miliarde lei (591 milioane euro). Totodată, profitul net a avansat anul trecut, la nivel de grup, cu doar 1,18%, la 1,257 miliarde lei (270 milioane euro).

Nivelul total al activelor a avansat cu 30,23%, la 77,88 miliarde lei (16,7 miliarde euro).

Anul trecut a însemnat, pentru grupul financiar, continuarea creşterii organice, investiţii în experienţa digitală a clienţilor, integrarea Bancpost şi începerea implementării modelului său de business la Victoriabank, în Republica Moldova.

”Fiind cel mai mare grup financiar din România, suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o avem faţă de economia românească, de cei peste 3 milioane de clienţi, dintre care 700.000 sunt clienţi creditaţi, faţă de cei peste 31.000 de acţionari români persoane fizice, investitori pe BVB, precum şi faţă de cei peste 7 milioane de acţionari indirecţi prin Pilonul II de pensii”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie BT.

Depozitele clienţilor au ajuns la 65,16 miliarde lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

”Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania şi Bancpost, în 2018 a avut loc fuziunea dintre BT Leasing şi ERB Leasing, companie achiziţionată de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services. BT Direct şi ERB Retail Services, instituţii nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019”, se arată în comunicat.

BT are în portofoliu 3,7 milioane de carduri, ceea ce înseamnă 21% cota de piaţă privind cardurile emise în România, potrivit băncii.

Principalii competitori ai băncii, pe piaţa românească, sunt BCR şi BRD.

Articolul precedentAfacerile online avansează timid în UE
Articolul următorAnaliștii financiari nu dau nicio șansă leului în lupta cu moneda unică europeană