Veste proastă pentru pensionari. Veniturile lor nu vor crește nici anul viitor, ci vor fi indexate la rata inflației, potrivit unor surse guvernamentale citate de Realitatea Plus. De altfel, chiar și în Planul de de Reziliență și Redresare se spune că reforma majoră a sistemulu de pensii trebuie să asigure echitate, dar în condițiile sustenabilității fiscale pe termen mediu și lung.

Potrivit datelor din Programul de convergență 2021-2024, una dintre marile probleme ale guvernului este tocmai păstrarea echilibrului sistemului, chiar în condițiile în care majorarea pensiilor a fost amânată pentru septembrie 2023.
Amânarea indexării ad-hoc a pensiilor și intrarea în vigoare a legii pensiilor 127/2019 de la 1 septembrie 2023 a redus riscul pe termen scurt privind sustenabilitatea datoriei publice, se spune în document, dar „modificările care vor intra în vigoare la 1 septembrie 2023 conduc la o creștere nesustenabilă a cheltuielilor cu pensiile și ulterior la un nivel ridicat al datoriei publice”.

Potrivit legislației în vigoare, valoarea punctului de pensie va crește cu rata medie a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Articolul precedentA început alocarea voucherelor în programul „Rabla pentru electrocasnice”. Două treimi din buget, alocate până la prânz
Articolul următorStudiu: Mai mult de jumătate din angajații români cred că lucrează mai bine singuri decât în echipă