Numai 5 țări din UE sunt acoperite cu suprafață artificială mai mică decât România. Pe primul loc în top se află Malta. Poziția țării noastre pe ultimele locuri ale acestui clasament nu poate surpinde atâta timp cât România nu își fructifică nici măcar suprafața agricolă, culturile acoperind mai putin de 60% din tereul disponibil.

Circa 4% din teritoriul Uniunii Europene este acoperit cu suprafețe artificiale, relevă studiul LUCAS (Land Use and Coverage Area frame Survey), prezentat de Eurostat.http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/WDN-20180523-1

Acest procentaj înseamnă 180.000 kilometri pătrați, echivalentul teritoriului unei țări de mărimea Ungariei sau Portugaliei.

Raportat la populație, UE are în jur de 370 metri pătrați pe locuitor.

Malta ocupă de departe primul loc la acest capitol, cu apropae un sfert din teritoriu (23,7%) acoperit cu suprafață artificială. Urmează în clasament, la mare distanță, Olanda (12,1%), Belgia (11,4%), Luxemburg (9,8%), Germania (7,4%).

La polul opus se află Letonia, Finlanda, Suedia (acoperite cu suprafață artificială în proporție de 1,6% fiecare), Bulgaria (1,8%), Estonia (2%), România (puțin peste 2%).

Londra este orașul „cel mai artificial” din Europa, solul din diferite zone ale sale vestind prezența civilizației umane în proporții între 55% și 79%.

Un alt oraș din UE cu mai mult de jumătate (52,5%) suprafață artificială este Bruxelles

Alte orașe aflate în top din acest punct de vedere sunt Viena (42,3%), Manchester (42,1%), Bremen (38,9%), regiunile West Midlands (37,3%) și Merseyside (36,8%) din Marea Britanie, Berlin (35,2%), Praga (34,2%).

 

 

 

 

Articolul precedentMancăm și importăm. În lipsa investițiilor, carnea ”îngrașă” deficitul comercial
Articolul următorMonedei euro i-a trecut Italia pe lângă ureche. Urmează repetarea votului…

Comments are closed.