SUA și UE au anunțat un acord major pentru gaz natural lichefiat (GNL), într-o încercare de a reduce dependența Europei de energia rusească. În baza înțelegerii, partea americană va furniza blocului comunitar cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de GNL până la sfârșitul acestui an, potrivit anunțului făcut de președintele Statelor Unite, Joe Biden. Liderul de la Washington a precizat, de asemenea, că SUA și UE vor lucra împreună pentru a găsi cele mai bune soluții privind independența de gazul rusesc, subliniind, totodată, că „securitatea este o cheie elementară în acest proces”. 

„Statele Unite vor că UE să încerec să renunțe la dependența de gazele rusești. SUA, împreună cu partenerii internaționali vor lucra împreună pentru a aduce 16 miliarde de metri cubi suplimentari de gaz lichefiat în acest an, astfel încât UE să nu mai cumpere gaz rusesc. (…)

Va dura o perioadă de timp până când vom suplini necesarul de gaz, dar și infrastructura necesară, astfel încât familiile să treacă peste iarnă (…). Investițiile pe care urmează să le facem trebuie să fie duble astfel încât să putem accelera acest proces pentru energia viitorului.

SUA și UE vor lua măsuri concrete ca să maximizeze necesarul de gaze în UE. Vom investi în soluții iovative în energie. Va crește securitatea energetică în UE. (…) Acest proces va fi continuat între Departamentul de stat al SUA și UE.

Știu ce cost are gazul rusesc pentru UE. Securitatea este o cheie elementară în acest proces. Acest nou aranjament va promova inovația în Europa iar SUA vor ajuta în domeniul digital-economic.

SUA și UE vor crea noi relații apropriate, economice. Comisia Europeană autorizează statele nord-atlantice în 7 puncte. Apropierea noastră este un câștig pentru toți”, este mesajul transmis, astăzi, de Joe Biden, într-o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Joe Biden se află, zilele acestea, într-o vizită în Europa. Președintele SUA a participat, ieri și astăzi, la summit-urile de la Bruxelles, urmând ca în cursul acestei zile să efectueze o vizită oficială de stat în Polonia.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentDeputații PNL Mara Calista și Robert Sighiartău, proiect de lege pentru familiile cu copii, cât și pentru cei care au persoane aflate în întreținere
Articolul următorGuvernul a aprobat banii pentru combaterea grindinei în acest an. Ce suprafețe vor fi protejate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau