Regimurile fiscale practicate de țările producătoare se adaptează constant pentru a atrage investiții care să permită companiilor să-și dezvolte activele și să se conformeze contextului în care industria urmărește chiar și creșteri cu o singură cifră a producției, relevă studiul EY Oi land Gas Tax Guide 2018, în care sunt prezentate regimurile fiscale pentru companiile petroliere practicate în 86 de țări.

“Structurile fiscale și modelele de afaceri din întreaga lume continuă să se dezvolte și să se schimbe, pe măsură ce investițiile în tehnologia digitală nu numai că generează mai multă eficiență, ci oferă și noi oportunități pentru nou intrații pe piață. Această tendință este alimentată în continuare de incertitudinea continuă în ceea ce privește viitorul energiei, care determină guvernele să se adapteze la structuri mai extinse de impozite pentru energie, care să ajute companiile să investească în portofolii mai largi de active”, spune Derek Leith EY Global Oil & Gas Tax Leader.

Modificările sistemelor fiscale prezentate în ghidul taxelor EY reflectă și impactul stabilizării relative a prețului petrolului ceea ce a întărit încrederea investitorilor în industria extractivă. Acest context a determinat creșterea accesului la surse de finanțare, pe măsură ce investitorii sunt interesați de câștiguri rapide într-o piață de petrol și gaze naturale dinamică.

Leith spune: „Redresarea prețurilor mărfurilor accelerează activitatea din sectorul de petrol și gaze. Dar, odată cu creșterea disponibilității capitalului, proiectele noi își intensifică eforturile în atragerea de capital, iar competiția pentru investiții devine acerbă în țările cu resurse de hidrocarburi. Guvernele orientate spre viitor își revizuiesc regimul fiscal pentru a menține și atrage noi investiții și pentru a-și accelera transformarea”.

Sistemul fiscal din SUA a suferit cea mai importantă schimbare fiscală, din rândul țărilor analizate în ghid. Guvernul Statelor Unite a adoptat Actul normativ privind reducerile fiscale și locurile de muncă (Tax Cuts and Jobs Act of 2017 – TCJA) în luna decembrie 2017, introducând modificări ample și profunde ale sistemului federal de impozitare a veniturilor. În timp ce anumite prevederi federale de impozitare a petrolului și gazelor au fost lăsate neschimbate, ghidul indică faptul că efectele TCJA ar putea avea un impact puternic asupra sectorului și a investițiilor în SUA.

În România, se dezbat în această perioadă propunerile privind regimul fiscal specific exploatărilor din perimetrele marine offshore ale României, așa numita Lege offshore aflată încă în dezbateri parlamentare. Un regim fiscal bine reglementat și calibrat în acest domeniu este esențial, date fiind resursele și potențialul masiv din Marea Neagră care pot asigura independența energetică a țării.

Articolul precedentANAF să colecteze peste ”plan”. Obligatoriu !, spune Teodorovici
Articolul următorRomân devenit milionar, dintr-o tranzacție IT de 550 milioane dolari

Comments are closed.