Directorii financiari din Europa Centrală estimează că cele mai ridicate rate ale inflaţiei vor fi în Polonia şi România, iar cea mai mare ameninţare pentru companii, în următorul an, este scăderea cererii, pe fondul crizei economice generate de pandemia COVID-19. 

Directorii financiari din șase țări central-europene (România, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia) au atins un nivel record de pesimism, iar încrederea lor în evoluţia economiei şi a întregului mediu de afaceri continuă să scadă. pe fondul incertitudinii create de pandemia de Covid-19, potrivit studiului Deloitte CE CFO Survey, publicat de Business Review.

Aproape trei sferturi dintre participanţi (72%) au declarat că sunt mai puţin optimişti în privința perspectivelor financiare ale companiei lor decât înainte de pandemie, polonezii fiind cei mai pesimişti (79%), urmaţi de români (75%).

Schimbarea de atitudine este semnificativă și prin comparație cu rezultatele studiului precedent. Practic, nivelul de incertitudine economică şi financiară s-a dublat, de la 36%, înainte de pandemie, la 70%, în perioada pandemiei și a crizei economice generate de aceasta.

În acest context, majoritatea directorilor financiari, indiferent de domeniul în care activează, consideră că în 2020 şi la începutul lui 2021 nu sunt condiții favorabile pentru a-și asuma riscuri suplimentare privind deciziile financiare. Cele mai mari temeri pe acest palier sunt în România (96%), iar la mică distanță se află Estonia (94%) şi Polonia (92%).

În privința evoluției inflației în perioada următoare, cei mai pesimiști sunt directorii financiari din România, care estimează o rată de 4,7% și cei din Polonia, cu o estimare de 5,2%. La polul opus, repondenții din țările baltice, unde euro este monedă oficială, au temeri ceva mai mici.

Articolul precedentRaport devastator al Curții de Conturi: Banii publici, cheltuiți ILEGAL sau FICITIV de DSP-uri, în perioada stării de urgență
Articolul următorRata anuală a inflaţiei a crescut cu 0,2 puncte procentuale în iulie față de luna precedentă